U Tuzima 11,4 odsto prima socijalu, u Zeti 2,3: Camaj misli da je to zloupotreba

„Nisam uspio dobiti odgovor, jer tvrde da štite integritet tih lica“, kazao je Camaj
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2016. 20:26h

Za lokalnu vlast u Tuzima bi bilo poražavajuće kada bi preko 11 odsto stanovništva Malesije primalo materijalno obezbjeđenje, kao što je objavljeno na zvaničnom sajtu Ministarstva rada i socijalnog staranja, ocijenio je odbornik Demokrata u Gradskoj opštini Tuzi Nikola Camaj.

Prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva, koji se odnose na broj korisnika materijalnog obezbijeđenja u posljednjem mjesecu prošle godine, broj porodica koje u Gradskoj opštini Tuzi koriste obezbjeđenje je 367, sa ukupno 1.389 članova. Za isti period u Gradskoj opštini Golubovci porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje ima 129, sa 426 članova.

Ukoliko bi se ovi podaci uporedili sa zvaničnim popisom stanovništva iz 2011. godine, to bi značilo da u Tuzima 11,4 odsto stanovništva prima materijalno obezbjeđenje, a u Golubovcima 2,3 odsto. Prema popisu iz 2011. godine, u Tuzima živi 3.208 domaćinstava sa 12.096 članova, a u Golubovcima 5.407 domaćinstava sa 16.093 člana.

Zbog sumnji u zloupotrebu novca koji je namijenjen za jednokratnu pomoć građanima Tuzi, Camaj je, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, dva puta, u periodu od 2013. do 2015. godine, upućivao odbornička pitanja u vezi sa korisnicima pomoći.

„Kao odbornik sam, u više navrata, postavio odborničko pitanje upravo u vezi sa ovim, vidjevši da je broj korisnika jednokratne pomoći veći od registrovanog broja socijalnih slučajeva, što znači da jednokratnu pomoć dobijaju ljudi koji nisu na spisku“, istakao je Camaj.

Oba puta su njegova poslanička pitanja odbijena.

„Nisam uspio dobiti odgovor, jer tvrde da štite integritet tih lica“, dodao je Camaj.

Međutim, on navodi da se na ovaj način štite pojedinci koji pomoć primaju, a koja im ne pripada. Dodaje da treba razlikovate one kojima je pomoć potrebna, od onih koji traže pomoć, te da ne treba dijeliti pomoć na štetu onima kojima je ona zaista potrebna.

„Oni kojima je pomoć najpotrebnija ne stide se toga, toga se stide oni koji pomoć ne zaslužuju“, rekao je Camaj.

Raičević: Zabrinjava razlika jer je standard isti kod komšija

Odbornik Socijalističke narodne partije u Gradskoj opštini Golubovci Srđan Raičević istakao je da je neshvatljiva i zabrinjavajuća velika razlika u broju korisnika materijalnog obezbjeđenja u dvije podgoričke opštine.

„Mi živimo od poljoprivrede, isti nas problemi muče i razlog ne može biti u životnom standardu građana“, rekao je Raičević.

Prema njegovom mišljenju, drastična razlika se može opravdati isključivo zloupotrebama koje vlast sprovodi, kako bi davanjima materijalnog obezbjeđenja vezala sigurne glasove.„Siguran sam da i među tih dva odsto ima onih koji ne zaslužuju da primaju pomoć“, kazao je Raičević.

Dodao je da bi mjesne zajednice trebalo da imaju imena korisnika materijalnog obezbjeđenja koja bi bila javna i dostupna svima.

Galerija

Bonus video: