Učesnici javne rasprave poručili: Ako posječete drveće na jezeru, bolje da zapalite Žabljak

3578 pregleda 7 komentar(a)
Posječena stabla, Foto: Obrad Pješivac
Posječena stabla, Foto: Obrad Pješivac

Javna rasprava o davanju saglasnosti na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu projekta "Izgradnja pješačke staze do Crnog jezera“ održana na Žabljaku izazvala je do sada nezapamćeno interesovanje građana i pretvorila se u raspravu o posječenim stablima na obali jezera, za koje tvrde da su žrtvovani za potrebe gradnje bungalova.

Riječ je o projektu, u prvoj fazi vrijednom 650.000 eura, čiji je nosilac Opština, a finansira ga Vlada.

Podrazumijeva izgradnju pješačke staze široke 1,5 metara uz postojeće šetališta dugo 858 metara, vodovodnu, kanalizacionu i elektro mrežu, rasvjetu, optičko kablo, rekonstrukciju dvenog mosta kod restorana na Crnom jezeru i gradnju saobraćajnice od gradskog stadiona.

Većina učesnika raspravljal je o bungalovima koji su planirani da se grade u šumskom kompleksu iza restorana na Crnom jezeru, a veći dio prisutnih u sali smatrao je da je aktuelna sječa šume na tom prostoru, u stvari, pripremni posao za njihovu gradnju.

Tokom dva sata na momente burne diskusije zatražena je zaštita od državnih i opštinskih institucija. Uz prijetnju organizovanja protesta, traženo je da se poštuje volja građana.

Najavljivao se scenario iz Bara kada je branjena gradnja vrtića i tražena identična reakcija od premijera Duška Markovića, tako da su bez rezultata ostala uvjeravanja predsjednika Opštine Veselina Vukićevića da se radi o izuzetno bitnom objektu i da Opština nije dobila zahtjev za gradnju bungalova.

Sa javne rasprave

Traženo je da se od rampe prema jezeru ne investira i najavljena peticija građana za zaštitu prostora koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Milorad Mitrović iz NVO „Breznica“ dao je više primjedbi na elaborat i pitao da li instaliranje optičkog kabla nagovještava nove investicione zahvate. On je pozvao vlasti da budu uz građane.

Odbornik Demokrata Darko Šljivančanin kazao je da je zbog sječe šume podnijeta krivična prijava protiv nepoznatih sjekača i direktora NP „Durmitor“ Toma Pajovića koji nije prisustvovao javnoj raspravi.

"Nijedna mašina neće proći. Cilj investicije je dovođenje infrastrukture za firmu „Eksplorer“. Zabranićemo ono što je interes Duška Markovića jer je on stvarni vlasnik te firme koja raspolaže restoranom i namjerava graditi bungalove", kazao je Šljivančanin, pozivajući gradonačelnika Vukićevića da se raspiše referendum, što je Vukićević ocijeni opolitičkim marketingom.

Vera Đerković je kazala da radi u turizmu i da iz iskustva zna da goste apsolutno ne interesuju objekti već nedirnuta priroda. Upitala je predstavnika obrađivača elaborata Aleksandra Duboriju koliko je potrebno stabala porušiti za realizaciju projekta. Dobila je odgovor da to elaboratom nije precizirano.

Bivši direktor NP „Durmitor“ Milenko Stijepović smatra da je lokalnoj upravi „prebačen vruć krompir“.

"Ovo predstavlja prijetnju za opstanak u UNESCO. Imate politički pritisak, ali od rampe dalje prema jezeru, nemojte raditi. Ovim je privredi Žabljaka udaren šamar. Ako neko pomišlja da gradi na Crnom jezeru bolje da zapali Žabljak", kazao je Stijepović.

Na skupu njije vođen zapisnik niti su donijeti zaključci već su prisutni obaviješteni da svoje primjedbe mogu dostaviti Opštini u narednom periodu.

Bonus video: