Ugostitelji ne znaju da je limitator buke obavezan

Vlasnici kafića iznenađeni informacijom da moraju da imaju uređaje za ograničavanje jačine zvuka, iz MORT-a navode da je dosad ugrađeno 25 uređaja i da limitatore prodaje samo jedna firma
5559 pregleda 10 komentar(a)
Nakon ugradnje limitatora, slijedi kontrola najmanje jednom godišnje, Foto: Pixabay/kai Kalhh
Nakon ugradnje limitatora, slijedi kontrola najmanje jednom godišnje, Foto: Pixabay/kai Kalhh

Svi ugostitelji u čijim objektima se emituje muzika ili izvodi zabavni program, moraju da imaju ugrađen limitator buke, a uređaj zasad može da im obezbijedi samo jedan dobavljač, firma Rezz iz Podgorice, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Više vlasnika ugostiteljskih objekata iz Bara i Nikšića negodovalo je zbog posjeta “uniformisanih lica”, koja su ih, kako nezvanično navode, informisala o obaveznoj ugradnji limitatora i ostavili im broj telefona firme kojoj bi trebalo da se obrate za ugradnju.

Limitatori se, kako su “Vijestima” objasnili iz resora na čijem je čelu Pavle Radulović, ugrađuju ili nakon inicijative samog ugostitelja, ili nakon kontrole komunalne policije, tamo gdje se sumnja ili postoji prijava da je nivo buke prekoračen.

“Naravno, ugostitelj može i sam, ne čekajući nalog inspektora, da se obrati akreditovanom pravnom licu za mjerenje buke i na taj način inicira proceduru ugradnje limitatora”, objasnili su “Vijestima” iz MORT-a.

Nakon instaliranja i pečaćenja limitatora, kako su kazali, kontrola njegove ispravnosti vrši se najmanje jednom godišnje u skladu sa zakonom kojim je uređena metrologija. Za objekte koji rade tokom cijele godine, kontrola se vrši na svakih šest mjeseci.

Iz resora na čijem je čelu Pavle Radulović kazali su redakciji da od 1. maja, kada je počela primjena Pravilnika o buci, svi ugostitelji u čijim se ugostiteljskim objektima emituje muzika ili izvodi zabavni program, moraju da ispunjavaju uslove za zaštitu od buke od elektroakustičkih, odnosno akustičkih uređaja.

To znači da na uređaju preko kojeg se emituje muzika, moraju da imaju instaliran limitator jačine zvuka, te da elektroakustički uređaji sa kojih se emituje muzika moraju da imaju podatke o zvučnoj snazi i moraju biti u skladu sa tehničkim standardima.

Ugradnja limitatora podrazumijeva prethodno mjerenje, a u Crnoj Gori dosad je za taj posao akreditovano pet pravnih lica: “CETI”, Institut “Sigurnost“, “Montinspekt” i “Institut za transport” iz Podgorice, te Institut za javno zdravlje.

530 eura je okvirna cijena za uslugu mjerenja, odnosno kupovinu uređaja za ograničavanje jačine buke. Cijena je bez uračunatog poreza

Nakon što provjere i izmjere nivo buke, te firme, odnosno institucije, kako su objasnili iz MORT-a, sačivanjavaju izvještaj o ispunjenosti uslova za limitatore jačine zvuka.

Troškove nabavke i instaliranja limitatora, kontrole njegove ispravnosti, kao i troškove mjerenja nivoa zvuka, kako su kazali iz MORT-a, snosi ugostitelj.

Prema računu koji je dostavljen barskom kafiću, cijena mjerenja nivoa jačine zvuka iznosi oko 360 eura. Ugostitelji dodatno plaćaju i sam uređaj, odnosno limitator buke, a njegova cijena zavisi od konkretnog modela. Sagovorniku “Vijesti” ponuđen je model koji košta 170 eura, bez poreza. Isti model u Hrvatskoj košta dvadesetak eura manje.

Jedina firma koja je ovlašćena za uvoz limitatora zasad je Rezz.

“Prema našim saznanjima, za sada postoji jedan uvoznik, ali očekujemo da se na tržištu pojave i drugi uvoznici i proizvođači limitatora”, kazali su iz MORT-a. Dodaju i da su uređaji kojima se ograničava nivo buke dosad ugrađivani u Nikšiću, Herceg Novom, Baru i Tivtu, te da je u Ulcinju ugradnja u proceduri.

Iz resora Radulovića kažu i da je, prema raspoloživim podacima, do sada ugrađeno 25 limitatora u ugostiteljskim objektima, odnosno još šest je u proceduri.

Kazne zbog glasne muzike i do 20.000 eura

Ugostitelji koji ne ispoštuju propisane mjere u vezi sa ograničavanjem buke, prema Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, rizikuju novčane kazne u iznosu od 2.000 do 20.000 eura.

Zakon predviđa novčanu kaznu za pravno lice ako se, pored ostalog, u ugostiteljskom objektu upotrebljava elektroakustična oprema sa ugrađenim pojačivačem zvuka koji nije pogodan za ugradnju limitatora; ako su upotrijebljeni elektroakustički i akustički uređaji na otvorenom i u ugostiteljskim objektima van perioda od 9.00 do 01.00 sati, odnosno u tom periodu, a u nivo jačine zvuka u objektu prelazi propisane granične vrijednosti.

Bonus video: