Uljarević: Građani da se manje plaše onih koji su u korupciji ogrezli

Izvršna direktorka CGO, Daliborka Uljarević, je istakla da korupcija ostaje velika boljka crnogorskog društva sa kojom se institucije još nevoljno, a posljedično i nedovoljno, efikasno bave
122 pregleda 0 komentar(a)
CGO, Misli lokalno –djeluj lokalno, Foto: CGO
CGO, Misli lokalno –djeluj lokalno, Foto: CGO
Ažurirano: 10.10.2016. 14:53h

Nevladine organizacije (NVO) Aktivna zona, ATAK i Mladiinfo Montenegro dobili su 18 hiljada eura za projekte koji na životne načine adresiraju pitanje korupcije.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je potpisao danas ugovore sa organizacijama civilnog društva, u okviru projekta Misli lokalno –djeluj lokalno, za projekte koji će biti realizovani u Podgorici, Danilovgradu, Cetinju i Nikšiću u narednih pet mjeseci.

Izvršna direktorka CGO, Daliborka Uljarević, je istakla da korupcija ostaje velika boljka crnogorskog društva sa kojom se institucije još nevoljno, a posljedično i nedovoljno, efikasno bave.

"Ona se, u nekim oblastima, pretvorila i u obrazac ponašanja. Zato je ključno da, pored osnaživanja institucionalnog odgovora, paraleleno radimo na ohrabrivanju građana i građanki da budu proaktivni i da više prijavljuju korupciju, a da se manje plaše onih koji su u korupciji ogrezli", poručila je Uljarević.

Time će se, smatra ona, stvarati i baza za preventivno djelovanje, ali i podrška za ozbiljne rezove koji će pratiti borbu protiv korupcije.

"Da bi građanske inicijative dobile svoj puni smisao one se moraju odvijati u zdravom političkom i demokratskom okruženju. To znači da imamo do kraja slobodne i fer izbore, efikasne i efektivne institucije sposobne da uspostave jasan i transparentan odnos sa građanima, kao i sistem kontrole i odgovornosti", kazala je Uljarević.

Prema njenim riječima, institucije koje rade javno i podstiču saradnju sa građanima manje su podložne korupciji, a ambijent za razvoj demokratije i ekonomije postaje stimulativan.

"Razvoj građanskog aktivizma najteži je udarac za sistemsku korupciju, a kontinuirana decentralizacija razorna za političke i ekonomske monopole, a ovaj projekat upravo doprinosi tome", zaključila je Uljarević.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Miguel Magro Gomez, ukazao je na značaj kontinuiranog podizanja svijesti javnosti o važnosti borbe protiv korupcije.

"Crna Gora se još suočava sa brojnim izazovima u ovoj oblasti i mi pažljivo pratimo napredak u tom pravcu kroz godišnje izvještaje Evropske komisije. Stalno radimo i sa našim partnerima u Crnoj Gori, iz različitih struktura, kako bismo odgovorili na pitanja otvorena u izvještajima na najefikasniji način", kazao je Gomez.

On je naglasio ulogu civilnog društva kao vezivnog tkiva između građana i vlasti.

"Jedini način da se vodi djelotvorna borba protiv korupcije je kroz promjenu kulture koja može obezbijediti dugoročnu transformaciju jedino ako sve zainteresovane strane udruže snage. Zato smo sretni da vidimo NVO koje udružuju svoje snage danas", zaključio je Gomez.

Bonus video: