Unaprijediti pristup podacima u vezi sa stanjem vozačke dozvole

Savjet je uputio preporuku Upravi policije i MUP-u da, shodno evropskim iskustvima, uspostave odgovarajuću platformu na svojim internetskim stranicama putem koje će građani u svakom trenutku moći provjeriti stanje u vezi sa kaznenim poenima i ograničenjima u vezi sa upravljanjem vozilom
1112 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Informisanost građana o svim novim rješenjima iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima potrebno je unaprijediti, a posebno je važno olakšati pristup građana toj evidenciji jer je od značaja za njih kontrola kaznenih poena, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je, kako su kazali, zato uputio preporuku Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova da, shodno evropskim iskustvima, uspostave odgovarajuću platformu na svojim internetskim stranicama putem koje će građani u svakom trenutku moći provjeriti stanje u vezi sa kaznenim poenima i ograničenjima u vezi sa upravljanjem motornim vozilom.

"U svjetlu primjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Savjet za građansku kontrolu rada policije, na svoju inicijativu, iskazao je interesovanje na će koji način građani biti u mogućnosti izvršiti provjeru stanja – broja negativnih prekršajnih poena i izrečenih sankcija u pogledu ograničavanja i zabrane upravljanja motornim vozilom. Uprava policije je informisala Savjet da će građani neposrednim uvidom u prekršajni nalog/e ili uvidom u rješenje/a o kažnjavanju nadležnih sudova za prekršaje, moći utvrditi da li su im zbog počinjenih prekršaja određeni kazneni poeni i njihov broj", navode iz Savjeta.

Uprava policije je, dodaju, informisala Savjet da će građani i u slučaju izricanja mjere privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom na osnovu sakupljenih kaznenih poena, rješenjem mjesno nadležne organizacione jedinice Uprave policije, biti upoznati sa izricanjem navedene mjere, a koja će nakon urednog uručivanja rješenja, biti unijeta u elektronsku evidenciju izrečenih mjera, koju ažurira Uprava policije.

Savjet je, kako navode, informisan i da će građani, o realizovanim zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilom, koje inače izriču nadležni sudovi, biti upoznati obavještenjem mjesno nadležne organizacione jedinice Uprave policije, koja će nakon urednog uručivanja obavještenja, biti takođe unijeta u elektronsku evidenciju izrečenih mjera, koju takođe ažurira Uprava policije.

"Savjet je ocjenio da je potrebno unaprijediti informisanost građana o svim novim rješenjima iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima a posebno je važno olakšati pristup građana toj evidenciji jer je od značaja za njih kontrola kaznenih poena. Savjet je zato uputio preporuku Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova da, shodno evropskim iskustvima, uspostave odgovarajuću platformu na svojim internetskim stranicama putem koje će građani u svakom trenutku moći provjeriti stanje u vezi sa kaznenim poenima i ograničenjima u vezi sa upravljanjem motornim vozilom", navode iz Savjeta.

U tom tijelu ocjenjuju da je Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada ostvarilo dobre rezultate na polju unaprjeđenja elektronskih usluga i da je značajno poboljšana dostupnost i efikasnost brojnih servisa prema građanima.

Bonus video: