Univerzitet nezakonito "lovio" Bečića

Pet poslanika Demokrata prije godinu dana podnijelo je Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke UCG o utvrđivanju plagijata, prije donošenja Zakona o akademskom integritetu
15690 pregleda 76 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 28.11.2019. 14:06h

Ustavni sud Crne Gore jednoglasno je danas ukinuo odluku Univerziteta Crne Gore o postupku za utvrđivanje plagijata od septembra prošle godine, na osnovu koje je i vođen postupak protiv lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.

To je "Vijestima" nezvanično saopšteno iz suda.

Pet poslanika Demokrata prije godinu dana podnijelo je Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ove odluke.

Odluka kojom se uređuje postupak utvrđivanja plagijata donešena je 21. septembra, a oslanja se na Zakon o akademskom integritetu koji je u tom trenutku bio u skupštinskoj proceduri.

"Vijestima" je nezvanično potvrđeno da je "Ustavni sud, nakon razmatranja sadržine osporene odluke utvrdio da nije u skladu sa Ustavom i Zakonom i da su se stekli uslovi za njeno ukidanje".

Na osnovu ove odluke formirana je Komisija na Ekonomskom fakultetu da li je Bečićev magistarski rad plagijat.

Prvi sastav komisije nije dao odgovor na ovo pitanje zbog čega je prije nekoliko mjeseci Senat imenovao novog člana i dao rok tom tijelu da se izjasni. Nova Komisija nedavno je utvrdila da Bečićev rad "nije autentičan".

Odluka koju je danas oborio Ustavni sud oslanja se na Zakon o visokom obrazovanju, a "Vijesti" su i ranije upozoravale da nije u skladu sa Ustavom.

Tako smo prije godinu dana objavili da član 78 Zakona o visokom obrazovanju predviđa da će visokoobrazovne ustanove “postupak utvrđivanja plagijata uređuje se statutom ustanove, u skladu sa posebnim zakonom”.

Posebni zakon - Zakon o akademskom integritetu je tada u formi predloga bio još u skupštinskoj proceduri.

Zakon o akademskom integritetu ne predviđa retroaktivno dejstvo, odnosno provjeru plagijata nastalih prije donošenja zakona.

Bečić je prije dvadesetak dana, komentarišući posljednju odluku Komisije i Senata kazao da "za sve ovo vrijeme, ni u jednom izvještaju, pa ni u ovim DPS privatnim izvještajima nije naveden nijedan propis koji sam povrijedio".

"... Jer dobro znaju da je radu urađen u skladu sa svim propisima u vrijeme kada je nastao. Ističem da smo prije godinu pokrenuli sudske sporove pred Upravnim i Ustavnim sudom i utužili Univerzitet Crne Gore, odnosno osporili sve pravne radnje koje sus sprovodili u politčki montiranom procesu protiv mene. Zanimljivo je da ni pored više urgencija, nakon godinu dana, sudovi nijesu donijeli odluke...već ih drže u fioci, kako bi ovaj nezakoniti i neustavni rijaliti mogao da traje", kazao je tada Bečić.

Bonus video: