Uprava policije: Nastavićemo sa obezbjeđivanjem litija u skladu sa zakonom i procedurama - Vijesti.me
"SIGURNOST DRŽAVE I BEZBJEDNOST GRAĐANA ZAJEDNIČKI INTERES"

Uprava policije: Nastavićemo sa obezbjeđivanjem litija u skladu sa zakonom i procedurama

"Takođe, kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starješina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura", navodi se u saopštenju Uprave policije

Sa jedne od litija u Podgorici
Sa jedne od litija u Podgorici (Foto: Boris Pejović)

Uprava policije će u skladu sa Zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbjeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora.

Uprava policije je juče saopštila da policija od danas neće obezbjeđivati litije koje se širom Crne Gore održavaju u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Oni su naveli da je odluka Uprave policije, donijeta u srijedu, rezultat sagledavanja prilika i ocjena rukovodilaca centara bezbjednosti jer Mitropolija crnogorsko – primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve nijesu prijavljavale javna okupljanja u skladu sa zakonom.

"Takođe, kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starješina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura", kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da je sigurnost države i bezbjednost građana zajednički interes kao i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca.

"Cijeneći navedene okolnosti Uprava policije će u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbjeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora", zaključuje se u saopštenju.

Litije se od Božića održavaju nedjeljom i četvrtkom.


Vidi sve komentare