Upravi policije donirana dva glisera za potrebe granične policije

Dva patrolna plovila pomoćniku direktora Uprave policije za Sektor granične policije Vesku Damjanoviću predao je direktor Centralne direkcije za migracije i graničnu policiju Italije Masimo Bontempi
1379 pregleda 1 komentar(a)
Delegacije crnogorske i italijanske policije, Foto: Uprava policije
Delegacije crnogorske i italijanske policije, Foto: Uprava policije

Italijanska Finansijska policija donirala je Upravi policije Crne Gore dva glisera koje će koristiti crnogorska granična policija za nadzor državne granice na moru u otkrivanju i suzbijanju prekograničnog kriminala.

Iz Uprave policija saopšteno je da je svečana primopredaja glisera, koji se mogu koristiti i po ekstremnim vremenskim uslovima, održana danas u Luci Budva, nakon završetka Međunarodne konferencije „Zajednički odgovor na planu suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog uticaja na terorizam“.

Dva patrolna plovila pomoćniku direktora Uprave policije za Sektor granične policije Vesku Damjanoviću predao je direktor Centralne direkcije za migracije i graničnu policiju Italije Masimo Bontempi.

Damjanović je zahvalio Bontempiju i italijanskoj Finansijskoj policiji na vrijednoj donaciji, kao i na obuci koju su kolege iz Italije organizovale u Gaeti za dvije posade koje će koristiti donirana plovila u izvršavanju povjerenih zadataka.

On je rekao da vjeruje da je ovo početak još bliskije i neposrednije saradnje crnogorske i italijanske policije u borbi protiv svih vidova organizovanog prekograničnog kriminala.

Bontempi je naglasio da je crnogorska policija pouzdan i povjerljiv partner italijanskoj i finansijskoj policiji.

On je kazao da je uvjeren da će policije dvije države preduzimati zajedničke aktivnosti koje će doprinijeti još većoj sigurnosti na moru, što je u interesu građana Italije i Crne Gore.

General Jedinice u Finansijskoj policiji Italije Rikardo Rapanoti istakao je da je ta policija partner Frontex-a u zaštiti granica na moru.

Prema njegovim riječima, Finansijskoj policije je veoma značajna saradnja sa crnogorskom policijom u otkrivanju i sprječavanju kriminala, posebno svih vidova krijumčarenja.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli smatra da je donacija izraz kvalitetne strateške saradnje između dvije policije.

On je rekao da je donacija potvrda da se odlični odnosi dvije zemlje ne odvijaju samo u oblastima politike, kulture i ekonomije već da su sadržajni i u oblasti od značaja za sigurnost granica Italije i Crne Gore.

Dva patrolna plovila su crnogorskoj policiji donirana na osnovu „Memoranduma o razumijevanju i jačanju saradnje u oblastima upravljanja granicom i migracijama, borbi protiv nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata, posebno na moru“.

Memorandim su direktor Uprave policije Veselin Veljović i šef Nacionalne policije Italije Franko Gabrijeli potpisali u oktobru prošle godine u Brindiziju.

Bonus video: