UPRE zatražila od Vlade da od koronavirusa zaštiti RE populaciju

Oni smatraju da predstavnik UPRE, treba da se uključi u Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.
1456 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Građanska inicijativa UPRE zatražila je od Vlade da od koronavirusa hitno zaštiti ugrožene porodice u romskim i egipćanskim (RE) naseljima, posebno one koje nemaju pristup vodi.

Iz UPRE su objasnili da se privremene mjera koje je Vlada donijela radi zaštite i sprečavanja širenja novog koronavirusa, ne mogu sprovesti u naseljima u kojima žive romska i egipćanska zajednica, jer je tamo situacija loša.

Potrebno je, kako su naglasili za 1.380 porodica sa 5.460 članova obezbijediti maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju i hrana.

„Za radnike angažovane na održavanju čistoće javnih površina obezbjediti dovoljno rukavica i maski, najmanje po jedne dnevno, a sve informacije koje Vlada objavi prevesti na jezik kojim govori romska i egipćanska“, kazali su iz UPRE.

Oni smatraju da predstavnik UPRE, treba da se uključi u Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

„Za dio tih mjera potrebno je ralocirati 50 hiljada EUR sa Javnog konkursa za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, zaštita prava Roma i Egipćana“, navodi se u saopštenju.

Iz građanske inicijative UPRE su tražili od premijera Duška Markovića da se hitno organizuje zajednički sastanak na kojem bi se detaljnije predstavila analiza procjene ugroženog romskog i egipćanskog stanovništva i uspostavila saradnju u realizaciji zahtjeva.

Oni su pozvali Vladu da prevede na jezik kojim govori romska i egipćanska zajednica sve objave.

„Građanska inicijativa UPRE koju čine 50 aktivista iz romske i egipćanske zajednice i 15 nevladinih organizacija, u prethodnih sedam dana informisali su na romskom i crnogorskom jeziku više od 14,5 hiljada osoba o načinima zaštite od virusa“, navodi se u saopštenju.

Za potrebe efikasnije i operativnije koordinacije pružanja podrške, UPRE je u prethodna četiri dana sa 40 lokalna koordinatora u deset opština u kojima živi RE zajednica napravila analizu procjene porodica koje su u riziku da budu pogođene virusom COVID19.

„Uslovi života u kojima se nalaze te porodice dodatno ugrožavaju njihovu zaštitu i eventualno sprečavanje širenja virusa u slučaju da se pojavi u nekom od naselja, posebno onih kojima je već naređena izolacija“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: