Uskoro novi, jeftiniji pasoši

“Građani Crne Gore dobiće najsavremenija putna dokumenta do marta 2020. godine, uz mogućnost da i ovaj rok bude dodatno skraćen”, rečeno je “Vijestima” iz resora Mevludina Nuhodžića
13678 pregleda 6 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Nuhodžić, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Crnogorski građani će najkasnije u martu sljedeće godine dobiti nova, savremena putna dokumenta, a zbog i do 50 odsto niže nabavne cijene, i visina naknade za njihovo izdavanje biće niža. Građani će manje plaćati i za izdavanje saobraćajne i vozačke dozvole, dok će cijena izdavanja lične karte ostati ista, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

“Građani Crne Gore dobiće najsavremenija putna dokumenta do marta 2020. godine, uz mogućnost da i ovaj rok bude dodatno skraćen”, rečeno je “Vijestima” iz resora Mevludina Nuhodžića.

Podsjećaju da je Vlada, u skladu sa sigurnosnim protokolima koje su sve zemlje Evropske unije (EU) obavezne da primjenjuju u putnim ispravama, usvojila informaciju o potrebi uvođenja identifikacionih dokumenata treće generacije, te da je Skupština, u skladu sa tim, usvojila izmjene i dopune Zakona o ličnoj karti.

“Ovo je zajednički projekat MUP-a, Ministarstva javne uprave, Ministarstva finansija, te Ministarstva zdravlja, čiji će projekat elektronske zdrastvene knjižice biti integrisan u ovom rješenju”, podsjećaju iz resora Nuhodžića.

Kazali su i da je MUP pristupio sprovođenju tenderske procedure za nabavku sistema za personalizaciju ličnih identifikacionih dokumenata i blanko obrazaca za iste.

“Postupak je, za razliku od ranijih koji su bili dominatno pregovarački, sproveden putem javnog tendera, u potpunosti transparentno, i ostavljenim maksimalnim zakonskim rokom za dostavljanje dokumentacije od 37 dana. U okviru istog projekta, uvodi se i elektronska lična karta, na koju će biti upisan kvalifikovani digitalni sertifikat i elektronski potpis, a u skladu sa Zakonom o elektronskoj identifikaciji, te donijetom regulativom Evropskog parlamenta i Savjeta o jačanju sigurnosti identifikacionih dokumenata (ID kartica) građana EU. Na taj način će se crnogorskim građanim omogućiti širok dijapazon i usluga EU uprave”, odgovorili su “Vijestima” iz MUP-a.

Uvođenje dokumenata takozvane treće generacije, kako navode, osim za građane, važno je i sa aspekta bezbjednosti.

“Za graničnu bezbjednost, operatere na aerodromima, avio-prevoznike, carinske službe... jer će se korišćenjem budućeg automatizovanog provjeravanja dokumenata, smanjiti mogućnosti zloupotrebe identiteta i krađe ličnih podataka, dokumenata, obezbijediti mogućnosti za jednostavniju, efikasniju i bezbjedniju provjeru fizičkog i digitalnog identiteta”, navode iz tog resora.

Prema navodima nadležnih iz MUP-a, prema najpovoljnijoj ponudi cijena nabavke novih obrazaca, pasoša, vozačke dozvole i saobraćajne dozvole biće smanjena i do 50 odsto, dok će cijena elektronske lične karte ostati nepromijenjena, “iako će sadržati elektronski nosač podataka”.

Ne navodeći u kojem procentu, iz MUP-a su kazali da će zato “inicirati izmjenu odluke o visini naknade za izdavanje dokumenta”.

Veća potražnja pasoša tokom ljetnjih mjeseci

Više čitalaca “Vijesti” obratilo se redakciji navodeći da su u različitim gradovima predali dokumentaciju neophodnu za izdavanje, odnosno produženje pasoša, da su pritom uredno platili i predviđeni iznos od 40 eura, a da su im kasnije službenici na šalterima kazali da novi pasoš neće dobiti brzo, jer MUP nema obrasce za tu vrstu identifikacionih dokumenata.

Iz resora Nuhodžića su negirali te navode i tvrde da imaju dovoljno obrazaca.

“Postoje periodi kada je povećana frekventnost zahtjeva...”, kazali su iz MUP-a. Dodaju i da na zahtjeve građana odgovaraju “ažurno” i u zakonom propisanim rokovima, odnosno “najkasnije u roku od 15 dana”.

Podsjećaju i da su u maju prošle godine počeli proces reizdavanja dokumenata zbog isteka 10 godina važenja i da je do sada izvršena zamjena 79.547 pasoša. Biometrijski pasoš, kako je nedavno saopšteno iz MUP-a, ima oko 40 odsto građana.

Bonus video: