Ustavni sud traži izjašnjenje Skupštine o spornoj odredbi ZKP-a

Odluka o privremenom puštanju na slobodu za Medojevića i Kneževića važi do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti ZKP-a
887 pregleda 1 komentar(a)
Odluka o privremenom puštanju na slobodu važi do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti ZKP-a: Nebojša Medojević i Milan Knežević, Foto: Filip Roganović
Odluka o privremenom puštanju na slobodu važi do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti ZKP-a: Nebojša Medojević i Milan Knežević, Foto: Filip Roganović

Ustavni sud dostavio je na izjašnjenje Skupštini Crne Gore rješenje o pokretanju postupka ocjene ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), kojom je propisana mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči.

Upravo zbog te odredbe je Ustavni sud u decembru prošle godine naložio da se privremeno obustave odluke Višeg i Apelacionog suda, kojima je liderima Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću određena mjera stavljanja u zatvor zbog navodnog odbijanja da svjedoče zbog javno iznijetih tvrdnji o primanju mita pojedinih predstavnika pravosuđa u dva odvojena slučaja.

Odluka o privremenom puštanju na slobodu za Medojevića i Kneževića važi do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti ZKP-a.

“U vezi vašeg interesovanja za predmet ocjene ustavnosti odredbe člana 119 Stav 2 Zakonika o krivičnom postupku … ukazujemo na to da je Ustavni sud na XXVI sjednici, održanoj 12. decembra 2018. godine, većinom glasova, donio rješenje o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 119 Stav 2 Zakonika o krivičnom postupku … u dijelu koji glasi: “a ako poslije toga odbije da svjedoči, može se zatvoriti. Zatvor traje dok svjedok pristane da svjedoči ili dok njegovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, ali najduže dva mjeseca”, saopšteno je “Vijestima” iz Ustavnog suda.

Rješenje o pokretanju postupka je, kako je odgovoreno iz Ustavnog suda, dostavljeno učesnicima u postupku i Skupštini Crne Gore radi davanja odgovora na navode sadržane u rješenju.

Iz Ministarstva pravde nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” kakav je njihov stav povodom rješenja Ustavnog suda o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti pomenute odredbe ZKP-a.

Medojević je 29. novembra 2018. godine bio uhapšen po nalogu koji je izdao podgorički Viši sud, jer je odbio da saopšti ko je pripadnik ANB-a koji mu je prenio da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić od bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše uzeo 100.000 eura kako mu ne bi odredio pritvor u slučaju “Carine”.

Potom je kažnjen sa još dva mjeseca zatvora, jer je odbio da svjedoči u predmetu koji je formiran povodom njegovih tvrdnji iz maja 2017. godine, da je Katnić učestvovao u ratnom zločinu na teritoriji Cavtata tokom 1991. i 1992. godine.

Viši sud je donio istu odluku i za Kneževića zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio mito u iznosu od 10.000 eura da mu ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

Medojević je uhapšen nakon završetka sjednice Skupštine, koja je završena oko ponoći, a da mu prethodno nije skinut imunitet. Prvih dana zatvora je štrajkovao glađu, koji je prekinuo nakon preporuke ljekara.

Pušten je poslije 14 dana provedenih u Zavodu za izvršenje sankcija, nakon što mu je uručeno rješenje Ustavnog suda o privremenom ukidanju mjere stavljanja u zatvor.

Na osnovu tog rješenja je i lider DF-a Milan Knežević izašao iz prostorija Skupštine Crne Gore, gdje je neprekidno boravio 14 dana i tako izbjegavao hapšenje.

Medojević i Knežević su nekoliko puta saopštili da su dali izjave Tužilaštvu, “ali da im se one očigledno nijesu svidjele”.

Medojevićevo hapšenje je imalo veliki odjek u javnosti.

Osudile su ga sve opozicione partije, koje su tražile da se hitno sazove sjednica parlamenta kako bi se odlučivalo o imunitetu poslanika, kao i da sudske vlasti hitno ponište odluku o njegovom neustavnom zatvaranju.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i diplomatski predstavnici EU u Podgorici su, takođe, tražili objašnjenje povodom hapšenja poslanika bez skidanja imuniteta.

Bonus video: