Usvojen Plan implementacije preporuka iz analize medijskog sektora: Usklađivanje sa standardima SE i EU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je sprovedena analiza obuhvatila sve relevantne pravne institute i institucionalne mehanizme na planu zaštite i unaprjeđenja garancija slobode izražavanja
399 pregleda 0 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Bogdanović, Foto: Filip Roganović

Vlada je usvojila Informaciju o planu implementacije preporuka iz Analize medijskog sektora u Crnoj Gori za usklađivanje sa standardima Savjeta Evrope (SE) i Evropske unije (EU), “Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u Jugoistočnoj Evropi 2018” (JUFREX).

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je da je sprovedena analiza obuhvatila sve relevantne pravne institute i institucionalne mehanizme na planu zaštite i unaprjeđenja garancija slobode izražavanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, usvojenim Planom implementacije preporuka iz Analize medijskog sektora definisane su mjere koje su rezultat koordinacije interresorskih aktivnosti.

Cilj tih mjera, kako se navodi, je usklađivanje medijskog zakonodavnog okvira sa standardima Savjeta Evrope i EU, institucionalna, finansijska i politička nezavisnost nacionalnog javnog emitera Radio i televizije Crne Gore (RTCG), podsticanje pluralizma medija osnivanjem Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

Dodaje se da je cilj mjera i transparentnost državnog oglašavanja, garantovanje slobode izražavanja shodno standardima Savjeta Evrope i EU, garantovanje slobode medija i bezbjednosti novinara.

Kako je saopšteno, mjerama bi trebalo da bude postignuto i snaženje institucionalne nezavisnosti Agencije za elektronske medije shodno izmjeni Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama iz oktobra prošle godine, kao i podsticanje finansijske održivosti samoregulacije i promociju medijske pismenosti.

"Najveći dio mjera, 53 odsto, je implementirano kroz aktuelna zakonska i institucionalna rješenja i tekstove Nacrta zakona o medijima i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG", kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, mjere koje se odnose na Zakon o elektronskim medijima biće implementirane kroz izmjene i dopune Zakona o elektronskim medijima tokom njegovog usklađivanja sa Direktivom o izmjeni Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama iz oktobra prošle godine

“Shodno Analizi Savjeta Evrope, širok spektar institucija – ministarstva, nacionalni javni servis, regulatori, sudovi, tužilaštva, Uprava policije, na koje se odnose preporuke iz Plana implementacije, sprovešće konkretne programske aktivnosti sa jasno definisanim mjerama, dinamikom i indikatorima realizacije”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: