Usvojen prostorno urbanistički plan Bara

Predsjednik Opštine Dušan Raičević zahvalio je odbornicima za prihvatanje sjednice po hitnom postupku na zadnji dan godine, napominjući da je time pokazano “da vodimo računa o opštem dobru, a ovi planovi su osnova razvoja"
1219 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice lokalnog parlamenta, Foto: Radomir Petrić
Sa sjednice lokalnog parlamenta, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 31.12.2018. 14:49h

Odbornici barskog parlamenta usvojili su Odluke o donošenju Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Opštine Bar i izmjena i dopuna DUP-a Sutomore centar.

Ove dvije tačke skinute su sa dnevnog reda IX sjednice prošlog četvrtka jer do tada nisu dobile saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Za PUP su glasali 20 odbornika, a iako je bio u sali, nije se izjašnjavao Vasilije Lalošević (SNP), dok su za DUP glasali 20 odbornika, a Lalošević je bio uzdržan.

U raspravi o PUP-u Lalošević je prethodno ukazao da svi dijelovi Opštine zaslužuju ravnomjeran razvoj i pažnju "a ovaj plan tone daje", i naveo da treba dati veću pažnju jezerskom dijelu Opštine.

Vasilije Lalošević

"Nerealno je pričati o sportskom centru Murićima i Dedićima jer se odatle odselio najveći broj stanovnika. PUP je do 2020, a mi smo sad faktički u 2019. Pri tome, od prvog januara ovu plansku tematiku preuzima Ministarstvo održivog razvoja (MORT) i šta mi tu možemo da uradimo. Poručujem vlastima u Baru da posluša i amandmane opozicije, svi mislimo dobro ovom gradu, nemojte da se oglušujete o naše dobre predloge i sugestije", rekao je pored ostalog Lalošević.

Komentarišući činjenicu da je odluka o donošenju PUP-a donijeta još 2009, i da se sada usvaja u posljednjem danu godine, Momčilo Leković (Demokrate) je ocijenio da je ovo "sportskim rječnikom rečeno utakmica revijalnog karaktera".

On je Raičeviću, aludirajući na njegovu nedavnu posjetu dijaspori u SAD, kazao da je lijepo šetati Njujorkom “koji je ovo riješio prije sto godina”.

"U minut do 12, deset godina kasnije, usvajamo PUP koji u sebi ima i komična rješenja kao što su sportski centri u Murićima.i na Sozini. PUP stiže sa ogromnim zakašnjenjem i on se sada mora prilagođavati posebnim planovima koji su donijeti u međuvremenu. Zato u pojedinim dijelovima ne korespondira sa realnošću- poseban plan za Nacionalni park Skadarsko jezero predviđa 630 turisitčkih ležajeva, a već sada ih je u Crmnici mnogo više. Za Virpazar je konkretno bilo idealno rješenje plan uvaženog profesora Lojanice. Zašto u razradi gradskog centra nije uzeto u obzir idejno rješenje koje tretira ušća Željeznice i Rene, sa međunarodnog arhitektonskog konkursa iz 2008, ovako ispada da su veliki novci za taj konkurs bačeni", ocijenio je Dejan Đurović (DF).

Predsjednica odborničkog kluba DPS Branka Nikezić je replicirala da se ne slaže sa navodima da se od 2009. oko PUP-a ništa nije radilo.

"Ovo je korigovani predlog PUP-a, a to što ga radimo danas, znaci da je postupljeno po svim primjedbama i puno toga je korogovano. Moramo da vjerujemo ljudima lojima je to zanat. To što je potrebno i obavezno Baru konačno je uvršteno u PUP. Danas dobijmo kvalitetan dokumenat o kojem možemo mirno da raspravljamo. Sve je podležno promjenama pa i ovaj plan koji neće važiti samo godinu dana, već malo duže, dok se ne napravi regulacioni plan. Ovdje ima i sadržaja koji možda neće biti realizovani, od viška glava ne boli, gore bi bilo da nešto bitno nije uvršteno", rekla je Nikezić.

Dragan Vojvodić (SDP) je ocijenio da odbornici danas “stavljaju ključ u bravu što se tiče planiranja prostora”.

"Nekada je bilo sramota udati stariju ćerku prije mlađe, a ja danas, da tako kažem, ne znam koju udajemo. Činjenica je da je projektni zadatak dat još 2009, a mi smo sada dovedeni u cajtnot. Bolje da imamo ovakav, nego nikakav plan, jer, vidjeli ste da iza PUP-a slijedi plan strateškog razvoja Opštine i ovaj plan će mu ipak biti neka podloga. Što se tiče navoda da su u izradi PUP’a sagledane sve primjedbe, ističem da ipak nije tako. Imamo slučaj porodice Đulamerović, starosjedilaca, kojima je veliko imanje na obali označeno kao zelena površina iako je ovo pitanje bilo u fokusu nekoliko puta. To nije fer prema ovoj porodici koja je sada stavljena u veoma neugodan položaj", rekao je Vojvodić.

Asim Andrić (DPS) rekao je da "iako neuobičajeno", ovakvo zakazivanje sjednice pokazuje "visok stepen riješenosti i odgovoran odnos lokalne uprave da se usvajaju važna dokumenta".

"Ovaj plan važi ne do 2020, već do donošenja plana generalne regulacije. Nije idealan, ali, svakako je bitno da bude usvojen jer će sjediniti strateška rješenja, adekvatnu zaštitu životne sredine i infrastrukturne dionice", rekao je Andrić.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za urbanizam Nikoleta Pavićević j eu replikama odbornicima pored ostalog rekla da će ušće Željeznice biti defmisano planovima za Morsko dobro, da je imanje Đulamerovića moguće u zoni zabranjene gradnje”ako je zadržano zeleno obalnim planom”.

"PUP se donosi do 2020, ali, dati su osvrti na postplanski period, a zakonom je definisano da se primjenjuje do plana generalne regulacije. Njegovo donošenje je bitno za smejrnice za tu regulaciju, i daje osnovu za dalji planski razvoj. Što se varijante brze saobraćajnice tiče, ostavljen je koridor od 350 metara za preciznu trasu", rekla je pored ostalog Pavićević.

Predsjednik SO Bar Mićo Orlandić je istakao da je jako bitno usvojiti PUP i zbog plana regulacije, napominjući da je u Baru sazrela svijest o važnosti učešća u javnim raspravama.

"Imajmo na umu da se mnogim planovima uradi prostorno-planska nepravda prema onima koji su poštovali zakon i zato trpe ogromnu štetu. Zato je jako bitno da budemo jako budni kod izrade svake dokumentacije. Nisam baš siguran da će MORT moći da do 2020. uradi plan regulacije, PUP nam je zato neophodan da uzmemo ono što je dobro i za što imamo potencijalne investitore. Hvala zato odbornicima što smo uspjeli da obezbjedimo sjednicu po hitnom postupku istog dana kada smo dobili saglasnost MORT-a", napomenuo je Orlandić.

Mićo Orlandić je naglasio da “ove sjednice danas ne bi bilo da nije bilo agilnosti predsjednika opštine Raičevića u kontaktima sa MORT-om”.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević zahvalio je odbornicima za prihvatanje sjednice po hitnom postupku na zadnji dan godine, napominjući da je time pokazano “da vodimo računa o opštem dobru, a ovi planovi su osnova razvoja”.

"Kao i svaki plan, ni ovaj nije savršen, ali, dobra je osnova i njime stvaramo jasne pretpostavke za razvoj opštine. Nama u 2019. slijede ključne odluke kao što je strateški plan razvoja i PUP će biti smjernica njegovog koncipiranja. Zahvaljujem obrađuvaču –“Juginisu”-koji je korigovao sve primjedbe, veliko hvala svim dosadašnjim saradnicima u izradi-Suzani Crnovršanin, Draganu Dediću i Zorici Krsmanović, a posebo hvala sekretarki Pavicevic koja se prethodna tri mjeseca maksimalno posvetila ovom najvažnijem krovnom planskom dokumentu Opštine Bar", zaključio je Raičević, nakon čega su odbronici usvojili PUP.

Bonus video: