Utvrđen Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola

Generalna direktorica Direktorata za unaprjeđenje ljudskih i manjinskih prava Blanka Radošević Marović kazala je da se najveći dio zakona odnosi na niz prava i obaveza koje se podrazumjevaju za heteroseksualne parove
3367 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.12.2018. 17:02h

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici utvrdila je Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola.

Generalna direktorica Direktorata za unaprjeđenje ljudskih i manjinskih prava Blanka Radošević Marović kazala je da se najveći dio zakona odnosi na niz prava i obaveza koje se podrazumjevaju za heteroseksualne parove.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je najviše prostora posvećeno pravnim dejstvima zakona.

„Posebno je normirano izdržavanje između partnera, detaljno su regulisani imovinski odnosi, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu“, navela je Radošević Marović.

Kako je objasnila, detaljno su regulisana i pitanja međusobnog naslijeđivanja i u tom dijelu predviđena je i primjena zakona o naslijeđivanju.

Prema njenim riječima, Predlogom je regulisan i poreski status partnera, u smislu olakšica koje proizilaze iz zajedničkog života.

„Partneri su u pogledu prava i obaveza u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava socijalne i dječje zaštite“, kazala je Radošević Marović.

Prema njenim riječima, omogućavanje osobama istog pola ostvarivanje tih prava ne ugrožavaju se, niti umanjuju prava drugih osoba koje nijesu pripadnici LGBT populacije.

Radošević Marović je rekla da Predlogom zakona nije omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece.

„Postoji samo jedan oblik izdržavanja i to je regulisano članom, prema kojem je mogiće izdržavanje djeteta ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje djeteta“, kazala je Radošević Marović.

Radošević Marović navela da će novi zakonski propis biti u primjeni za godinu, jer je, kako je objasnila, potreban taj period kako bi bili donijeti podzakonski akti, registi i druga prateća dokumenta neophodna da bi se zakon primjenjivao.

„Već sada imamo listu od 22 zakona koja je potrebno izmijeniti kako bi primjena u praksu, naročito u sudskim podstupcima, bila bez ikakvih dilema“, precizirala je Radošević Marović.

Kako je navela, Vlada je prepoznala važnost pitanja koja su regulisana Predlogom još početkom 2013. godine, kada je usvojena prva Strategija za unaprjeđenje života LGBT osoba.

„Još nekoliko važnih dokumenata prethodilo je izradi nacrta, a zatim i predloga zakona. 2015. i 2016. godine urađene su dvije analize koje su se odnosile na razmatranje modela zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, i to prvo u razvijenim zemljama Evropske unije (EU), a potom i u analizama modela pravne prakse u regionu“, dodala je Radošević Marović.

Nakon toga, kako je podsjetila, urađena je temeljna analiza unutrašnjeg pravnog sistema Crne Gore kako bi novi pravni propis bio inkorporiran u pravni sistem države.

Radošević Marović je kazala da je prije godinu Ministarstvo za ljudska i manjinska prava formiralo radnu grupu u čijem su sastavu pored resora kojih se zakon tiče, agencija, institucija, zajednica opština, bile uključene i sve tri nevladine organizacije (NVO) koju su prepozante u Crnoj Gori po zaštiti prava LGBT osoba.

„Međunarodne organizacije, delegacija EU u Crnoj Gori i misija OEBS-a, kao i Ombudsman, pomno su pratile rad na zakonu i bile su u svojstvu aktivnih posmatrača“, zaključila je Radošević Marović.

Bonus video: