Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

U ovom blogu možete dnevno pratiti sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
5671 pregleda 3 komentar(a)
Crveni krst Crne Gore, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Crveni krst Crne Gore, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 26.03.2020. 22:05h

Humanost i solidarnost nemaju alternativu

Kompanija Apex capital partners uplatila je Nacionalnom kordinacionom tijelu za zarazne bolesti donaciju od 10.000 eura.
"Takođe, spremni smo da nakon okončanja ovih vanrednih okolnosti, zajoedno sa ostalim partnerima, doprinesemo što bržem oporavku crnogorske ekonomije", navodi se u saopštenju Apex capital partners.
Odbornici SD u SO Tivat Igor Petković, Rada Luković, Ivana Franović i Elvis Brkan dali su nalog skupštinskoj službi da novac koji bi im inače pripao od odborničkih nadoknada za mjesec mart, uplati na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT).
U skladu sa preporukom koji je opštinskim odbornima SD upuen iz centrale te partuije, i drugi javni funkciineri SD u Tivtu – potpredsjednik Opptine Dejan Maslovar i direktor Sportske dvorane Dalibor Petković odrekli su se polovuine svoje martovske plate u korist NKT-a.
Predsjednik OO SD Tivta i član Borda direktora Aerodroma Crne Gore Zdravko Mitrović za pomo u borni protiv koronavirusa, kako nam je juče potvrđeno, uplatiće kompletan iznos svoje mjesečne nadoknade za rad u Bordu direktora te državne kompanije.
The Capital Plaza i CentreVille Hotel & Experiences donirali su 20.000 eura, sa ciljem da se pomogne zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori u borbi protiv pandemije koronavirusa.
"Društveno odgovorne kompanije The Capital Plaza i CentreVille Hotel & Experiences donirale su 20.000 eura za kupovinu respiratora sa ciljem da se pomogne zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori u borbi protiv pandemije koronavirusa (Covid-19) koja je zadesila našu državu. S obzirom da poslujemo u glavnom gradu Crne Gore, sredstva su donirana za nabavku respiratora u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici. U ovim neočekivano teškim vremenima kroz koja prolazi cijela Crna Gora, solidarnost, odgovornost građana i poštivanje svih vladinih i zdravstvenih mjera su od ključnog značaja. Kada je društveno distanciranje preventivna mjera, moramo ostati zajedno kroz solidarnost i međusobnu podršku.
The Capital Plaza i CentreVille Hotel & Experiences izražavaju ogromnu zahvalnost svim medicinskim radnicima u Crnoj Gori koji rade predano i odgovorno svoj posaou veoma otežanim uslovima. Nadamo se da će naša pomoć u vidu donacije za nabavku respiratora doprinijeti u borbi protiv opakog virusa" , saopšteno je iz The Capital Plaze i CentreVille Hotel & Experiences.
Opština Tivat je zbog novonastale situacije sprovela set mjera za sve socijalno ugrožene kategorije stanovništva.
"Kada su u pitanju pripadnici RE populacije, kao i do sada, svaki drugi dan se na Lovanji, na teritoriji Opštine Kotor doprema oko 20 kubika vode. Opština Kotor je pripremila pakete kao i Opština Tivat i pomoć se preko Crvenog krsta redovno isporučuje. Naši volonteri koji su zaposleni u Opštini Tivat, svaki dan obilaze sve građane i dostavljaju im sve što je neophodno nakon poziva na Call centar koji je 24 časa na raspolaganju. Predsjednik opštine je prije dva dana sa Timom obišao naselje 7. jul i uručio mještanima dezinfekciona sredstva kao i neophodne životne namirnice. U ponedeljak će biti spreman novi kontigent hrane i higijenskih paketa koje su privrednici grada, Opština Tivat I Crveni krst obezbijedili. Paketi će biti podijeljeni u odnosu na spiskove koji postoje od Udruženja Egipćana, Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, nadležnog Sekretarijata za socijalnu i dječiju zaštitu i Udruženja penzionera. Mislili na svakog građanina i neće im ništa nedostajati ali je neophodno da ostanu doma" , saopšteno je iz Sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat.
Crveni krst Crne Gore će početkom naredne nedjelje dobiti vrijednu donaciju od Montemlina, članice Šajo Grupe, u vidu 100 tona brašna, saopšteno je iz Crvenog krsta.
Pomoć je, po želji donatora, i u skladu sa mandatom i djelovanjem Crvenog krsta, prvenstveno namijenjena socijalno ugroženim građanima i staračkim domaćinstvima, ali i porodicama onih koji su na prvoj liniji djelovanja u trenutnoj situaciji - zdravstvenim radnicima.
"Crveni krst Crne Gore ovih dana šalje humanitarnu pomoć na teren, kako bi ista bila podijeljena humanitarno najugroženijim porodicama, putem opštinskih organizacija Crvenog krsta. Pomoć će biti dijeljena u kontinuitetu u narednom periodu, tako da će ova donacija biti veoma značajna za naše korisnike, s obzirom da je brašno jedan od najvažnijih prehrambenih artikala, posebno u ovom periodu. Osnivači Šajo Grupe i Montemlin-a, Mirko i Žarko Rakčević, ovom donacijom žele da doprinesu odgovoru na ukupnu složenu situaciju koju je izazvao koronavirus, ali i da pomognu da pomoć u vidu brašna dobiju oni koji su ugroženi i koji nisu u mogućnosti da ga ovih dana kupe u prodajnim objektima. Crveni krst Crne Gore se zahvaljuje Montemlinu i Šajo Grupi na ovoj vrijednoj donaciji, i poziva i ostale donatore da daju svoj doprinos, kako bi se zajedno pružio bolji odgovor na potrebe najugroženijih", saopšteno je iz Crvenog krsta.

Kompanija Sport Vision uplatila je 20.000 eura na žiro-račun Nacionalnog koordinacionig tijela za zarazne bolesti Vlade Crne Gore.

"Saglasno našim vrijednostima i uvjerenjima kao društveno-odgovorne kompanije, stojimo ujedinjeni sa našim medicinskim osobljem, Vladom, institucijama i građanima, u naporima da se ova epidemija suzbije i bolest pobijedi", navodi se u saopštenju kompanije.

Odbornički klub DF-a Podgorica svoju mjesečnu naknadu uplatiće Nacionalnom koordinacionom timu pri kupovini zaštitne opreme neophodne kako građanima tako i zdravstvenim radnicima u borbi protiv pandemije koronavirusa.
"Kao tim kojem su najbitniji ljudski životi kako građana Podgorice, tako i cijele Crne Gore, želimo da na ovaj način pomognemo u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.
Nadamo se da će ova skromna pomoć doprinijeti suzbijanju virusa i istovremeno koristiti svima, navodi se u saopštenju Kluba odbornika DF Glavnog grada.

Ministarstvo ekologije i životne sredine Narodne Republike Kine uručilo je donaciju Ambasadi Crne Gore u Pekingu u vidu 5.000 N95 hiruško-respiratornih maski kao pomoć Crnoj Gori u borbi protiv virusa korona.

"Iz Ministarstva ekologije i životne sredine Narodne Republike Kine iskazali su solidarnost i podršku crnogorskom narodu, te izrazili nadu da će Crna Gora uskoro pobijediti u borbi protiv ovog virusa. Crna Gora zahvalna je na ovoj veoma vrijednoj pomoći koja će doprinijeti efikasnijem sprovođenju preduzetih mjera zaštite u borbi protiv epidemije COVID-19", navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Funkcioneri i odbornici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Plava donirali su 5.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti u cilju pomoći u suzbijanju pandemije koronavirusa u Crnoj Gori."Molim građane da poštuju uputstva i preporuke Vlade, da budemo disciplinovani i odgovorni, i zajedno ćemo pobijediti virus“, saopštio je Predsjednik OO SD Plav Omer Mehmedović.

Radnička partija je, shodno svojim mogućnostima, uplatila 2.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv korona virusa.

"Pozivamo građane, državne institucije, političke partije i sve druge organizacije da jače nego ikad pokažemo nacionalno jedinstvo i odgovornost i na taj način pomognemo da se epidemija u Crnoj Gori što prije pobjedi", navodi se u saopštenju Radničke partije.

Nezavisni sindikat Centralne banke Crne Gore donirao je 5.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, u cilju pomoći za ublažavanje posljedica pandemije novog korona virusa.

"Zaposleni u CBCG su se na ovaj način još jednom pridružili institucijama, kompanijama i pojedincima u prikupljanju sredstava za borbu protiv pandemije", navodi se u saopštenju.

Zaposleni u preduzeću L.E.D su izvršili dezinfekciju prostorija Centra bezbjednosti Nikšić i službenih vozila koja policija koristi u obavljanju službenih radnji.

Centra za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica (CETI) donirao je 10.000, kako bi se posledice pandemije gripa Covid 19 u Crnoj Gori svele na najmanju moguću mjeru.

"Ovim putem izražavamo divljenje i duboko poštovanje svim zdravstvenim radnicima, a posebno zaposlenim Instituta za javno zdravlje Crne Gore kao i Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti na izuzetnom zalaganju, hrabrosti i djelovanju u očuvanju zdravlja građana Crne Gore. Pozivamo sve građane i privrednike da se odgovorno ponašaju i poštuju sve mjere i preporuke u cilju čuvanja zdravlja svih nas", navodi se u saopštenju CETI-ja.

Odbornici SNP u Skupštini Glavnog grada Bogdan Božović i Radmila Čagorović odlučili su da mjesečne odborničke nadoknade stave na raspolaganje Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti.
"U ovim teškim i izazovnim vremenima moramo zaboraviti na sve razlike i nesuglasice i sve snage i resurse angažovati u pravcu ostvarenja krajnjeg cilja - očuvanja zdravlja naših građana", navodi se u saopštenju SNP-a.

Kompanija "Unipred" iz Bijelog Polja uplatila je 10.000 eura Nacionalnom koordinacionom timu za zarazne bolesti.

"Pružamo punu podršku mjerama Vlade Crne Gore sa Nacionalnim timom za zarazne bolesti i preporukama Instituta za javno zdravlje. Vjerujemo da je zajednički društveni napor jedini način upravljanja pandemijom.Iskazujemo svoje veliko poštovanje prema ljekarima i ostalom medicinskom osoblju,kao i svim građanima koji poštujući propisane mjere i preporuke čuvaju kako sebe tako i sve druge", saopšteno je iz kompanije "Unipred".

Poslanički klub Demokrata uplatio je 1.000 eura donacije Opštini Tuzi.
"Uvjereni da ćemo zajedničkim snagama, uz poštovanje preporukama nadležnih i nikad potrebnije discipline, pobijediti nevidljivog protivnika, činimo ovaj gest pažnje, uz naglasak i ovim putem rukovodstvu Opštine, da smo spremni našim prijatlejima iz Malesije da pomognemo i na svaki drugi način, za koji procijene da je potreban", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.
Kompanija Bujošević iz Podgorice upatila je Nacionalnom koordinaciono tijelo za zarazne bolesti 5.000 eura.
"Ova sredstva su uplaćena kako bi se dao doprinos u nabavci potrebnih srestava za borbu protiv novonastalog koronavirusa, a koji očigledno prijeti čitavoj populaciji. Želimo motivisati i ostale firme u Crnoj Gori, da postupe na isti način", saopšteno je iz kompanije

Bonus video: