Eraković: Još četiri slučaja koronavirusa, neophodna odgovornost i disciplina građana

Eraković je kazao da je u KCCG hospitalizovano 16 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih 12 na infektivnoj klinici
67413 pregleda 48 komentar(a)
Eraković, Foto: Luka Zeković
Eraković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2020. 23:29h

Direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković, potvrdio je da su još četiri osobe pozitivne na koronavirus, čime je broj oboljelih u Crnoj Gori porastao na 109.

On je kazao da je danas urađen 51 test u Institutu za javno zdravlje.

Eraković je rekao da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo dobre uslove i mjere, ali da je, da bi se epidemija koronavirusa pobijedila, neophodna velika odgovornost i disciplina građana.

Zdravstveni sistem je, kako je kazao, apsolutno spreman da se izbori sa epidemijom, što se, kako je rekao, do sada i pokazalo.

Eraković je kazao da je u KCCG hospitalizovano 16 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih 12 na infektivnoj klinici. Svi pacijenti na infektivnoj klinici su stabilnog stanja.

Četiri pacijenta su na intenzivnoj jedinici interne klinike, od kojih su tri pacijenta stabilno, a jedna osoba na respiratoru.

Rekao je da se veliki broj građana pridržava mjera, ali da se mora uticati i na one koji se toga ne pridržavaju.

"Imamo disciplinu i odgovornost koju možemo samo da poželimo", rekao je Eraković.

"Dani koji nam slijede su najteži dani u ovoj borbi. Ukoliko ne budemo pokazali ličnu odgovornost i maksimalnu disciplinu, nećemo imali rezultat koji želimo i očekujemo", istakao je on.

Poručio je građanima da pokažu ličnu odgovornost i slijede mjere koje su preporučene.

Rukovodilac Kriznog tima Ranko Lazović se zahvalio građanima i poručio da je "samodiscipline nikad dosta i samoodgovornosti nikad dosta".

"Što više u kući, što manje na ulicama, što manje kontakata - nikakvih grupa, nikakvih okupljanja", poručio je on.

NKT je, kako je rekao, donijelo mjeru jer je prmijećeno da je određeni broj građana vani "izmamilo lijepo vrijeme".

Poručio je da zabrana kretanja u večernjim satima i nedjeljom nije "nikakav policijski čas, strogoća."

Kazao je da Crna Gora raspolaže sa 2.300 ljekara, uključujući i one u penziji, kao i sa 3.323 medicinske sestre.

Lazović
Lazović

Sistem je, kako je rekao, doveden do jednog nivoa do koje može pozaviditi ne samo okruženje, nego i sve evropske zemlje.

"Bolest je tako opaka da su naše mogućnosti, uz svu volju i znanje, veoma limitirane, kao i u svim zemljama u svijetu", rekao je Lazović.

Lazović je rekao da je zdravstveni sistem sabrao iskustva Kine, Njemačke, Francuske i Italije i da su sublimirani njihovi protokoli, i da Crna Gora koristi te protokole.

Pacijenti su podijeljeni u tri grupe, a na globalnom nivou laki pacijenti čine oko 80 odsto zarađenih koronavirusom, srednje teški oko 15 odsto i pet odsto teški pacijenti.

Terapija se, kako ističe, shodno stanju pacijenta prilagođava na dnevnom nivou.

Lazović je poručio da zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori ne nedostaje radnika nijednog profila, dodavši da Institut za javno zdravlje ima 22 epidemiologa.

Na pitanje da li kao stručnjaci mogu odgovoriti koliko je odgovorno odbijati kao poklon respiratore od Srbije, a od NATO tražiti pomoć od 320 i da li imaju informaciju da NATO pomaže svojim članovima pomaže, Eraković je kazao da Crna Gora ima više nego dovoljno respiratira i samo jednog pacijenta trenutno na respiratoru.

"Spremamo se za scenarije i postavili smo visoke uslove ako bude jako raširena epidemija i tada će biti spremna da maksimalno odgovori brojem respiratora. Mislim da je potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT u dva navrata odgovorio u smislu potrebe ili nepotrebe za respiratorima i više od toga ne bih komentarisao", rekao je Eraković.

Lazović je rekao da broj zdravstvenih radnika koji su trenutno u izolaciji ili oboljeli nije nešto što zabrinjava, te da je Crna Gora u tom pogledu ispod evropskog prosjeka.

Kada je u pitanju bolnica u Baru, u izolaciji su 82 zaposlena, od čega 24 ljekara, 52 medicinske sestre i šest radnika na higijeni. Dva ljekara iz te bolnice i jedna medicinska sestra su pozitivni na COVID-19, kazao je Lazović, istakavši da je riješena dezinfekcija i sterilizcija prostora, kao i kadrovska readaptacija u toj bolnici.

Domovi zdravlja Andrijevica i Berane su spojeni.

Lazović je rekao da je u Podgorici otvoren još jedan punkt - Dom zdravlja Zlatica, od sedam do 21 sat, za građane do 18 godina: "Oni koji su sumnjivi na COVID-19 da tamo budu pregledani i testirani."

Eraković je, odgovarajući na pitanje kada se može očekivati kraj epidemije u Crnoj Gori, rekao da će biti mnogo težih slučajeva i komplikacija, mnogo neželjenih rezultata, ali u mnogo manjoj mjeri ako se građani budu pridržavali mjera.

"Slijedi težak period. Niko ni od jednog epidemiologa ne može da vam kaže tačno koliko će biti oboljelih teško oboljelih i pacijenata na respiratorima. Gledajući iskustva drugih, možemo znati u procentima. Naš primarni zadatak nije da se bavimo brojevima, nego mjerama - koliko budemo poštovali mjere, toliko ćemo smanjiti brojeve. Idemo u dobrom pravcu, i samo treba da nastavimo. Ako budemo još rigorozniji u poštovanju mjera, rezultat neće izostati", poručio je Eraković.

Psihološka podrška za građane

Dodao je da je Klinički centar na broj 1555 omogućio psihološku podršku građanima Crne Gore, zbog teškog perioda samoizolacije.

Eraković je apelovao na sve građane kojima je potrebna psihološka podrška pozovu navedeni broj od 10 do 19 sati svakog dana.

"Tim KCCG koji čine doktori, psiholozi, će vam biti na usluzi, i siguran sam, uz njihovu pravu asistenciju ćemo lakše prebroditi težak period koji slijedi," rekao je Eraković.

Direktor KCCG je kazao da su zdravstveni radnici koji liječe pacijente zaražene koronavirusom smješteni u Hotelu "Premijer".

Rekao je da su zdravstveni radnici koji su pod nadzorom za sada bez simptoma zaraze i da nijedan od njih nije pozitivan na koronavirus.

Obustavljene operacije za pacijente sa malignim bolestima koje nisu hitne

Kada su u pitanju pacijenti sa kancerom, Lazović je rekao da su za sada obustavljeni svi operativni zahvati na pacijentima sa malignim bolestima koji nisu hitni.

"Šta to znači - bolesnik koji ne krvari, a ima malignu bolest, koji nije u spletu crijeva, koji nije kompromitovanog stanja svijesti zbog određene grupe tumora, koji nije respiratorno ugrožen, tako da je to nešto što može da sačeka neko kraće vrijeme potpuno bezbjedno.

"Mi o tim pacijentima vodimo i te kako brigu. Postoji nekoliko hospitalizovanih pacijenata za koje nam je procjena da ih treba operisati - juče je to bilo u kotorskoj bolnici, u ponedjeljak se radi nekoliko zahvata u KC u Podgorici i tamo gdje je procjena da je bolesnik hitan, nećemo odlagati. Tamo gdje je procjena da može da sačeka, da sačekamo i zbog bolesnika i zbog zdravstvenog sistema razvoj situacije", rekao je Lazović.

Dodao je da je situacija dobro regulisana kada su u pitanju pacijenti koji primaju onkološku terapiju.

"Tuzi smo regulisali tako što primaju hemioterapiju u Domu zdravlja u posebnoj prostoriji sa posebnim ulazom. Ostali građani na propisan način, u dogovoru sa onkologom dolaze po terapiju, ista se sprovede i vraćaju se kući", rekao je Lazović.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti juče je odlučilo da se od danas konferencije za medije organizuju dva puta dnevno - 09:00 - informacije i odgovori ljekara Instituta za javno zdravlje, i od 17 sati - informacije i odgovori ljekara KCCG sa TV prenosom uživo i mogućnošću da novinari on-line postavljaju pitanja.

Bonus video: