Sa Povorke ponosa poručeno: Zahtijevamo zakone, dostojanstvo, slobodu

"Imam pravo da predstavnici naroda ne koriste moj identitet da bi vrijeđali jedni druge. Imam pravo da autentično živim svoj život, da se sjaše s mojih leđa i da sa zajednicom kojoj pripadam živim slobodno", poručio je Jovan Ulićević iz Spektre
22508 pregleda 115 komentar(a)
Sa Prajda, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Sa Prajda, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 21.09.2019. 19:19h

U Podgorici je održana sedma Povorka ponosa LGBTIQ osoba "Montenegro prajd" pod sloganom "Ne preko naših leđa".

Prajd je protekao u dobrom raspoloženju okupljenih i bez incidenata, a slavlje se, kako su kazali organizatori, nastavlja koncertom hrvatskog benda "Nipplepeople" u 21 sat u Bokeškoj ulici, koji je organizovan u saradnji sa Podgorica Art Festivalom.

"Srećan najveći Prajd dosad", pozdravila je Hana Konatar prisutne i otvorila sedmi Montenegro prajd.

Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra je kazao su se okupili kako bi poručili da neće pognuti glavu i da zahtijevaju osvajanje Zakona o životnom partnerstvu.

"Pred vama sam ovdje još jednom kao gej muškarac, ponosan na to što jesam, jer ne dozvoljavam da se preko mojih leđa biju političke bitke. Tu sam da se borim protiv svakog osjećaja stida i srama, podignute glave, ponosni na to što jesmo. Danas smo ovdje da glasno zajedno poručimo da nećemo pognuti glavu i da imamo jednaka prava, zahtijevamo usvajanje Zakona o životnom partnerstvu, a od onih u Skupštini da ne biju bitke preko naših leđa. Nećemo dozvoliti da ijedna LGBT osoba živi u strahu i bez slobode. Vidimo se dogodine na Prajdu", rekao je Kalezić.

"Svi smo od istog stvoreni, želimo ljubav i prihvatanje, svi jednako moramo, a nemamo jednako, zato zahtijevamo zakone, dostojanstvo, slobodu. Kada tražimo ljubav od porodica, zaštitu od nasilja... niko nas ne čuje, ne čuju nas ni poslanici kad tražimo zakone, zato moramo da tražimo naša prava. Već 50 godina u svijetu traje borba za naša osnovna prava, ljudi umiru u ovoj borbi... Nećemo dozvoliti odustajanje, tu smo", poručila je Marija Jovanović.

"Ponosno stojim sa vama danas. Sjećam se prvog dana kad sam došao u zajednicu, kad sam rekao da nikad neću doći na Prajd. Danas shvatam težinu ovih koraka, svi vi dajete težinu ovoj borbi, svo nasilje koje je prešlo preko naših leđa učinilo je da danas budemo hrabri", rekao je Nikola Ilić.

Jovan Ulićević iz Spektre je poručio da "naša leđa nisu stanica za tuđa nezadovoljstva".

"Stojim ovdje da pokažem da me nisu slomili. Da jednog dana šetnja postane festival, da jednom svi vide što i mi danas - borbu koja je uspjela. Prvi put sam shvatio da sam drugačiji u osnovnoj kad me majka školskog druga vraćala iz škole. "Pogledaj se na šta ličiš, da si muškarača". Bio sam i "nakaza" i "lezbača", i ono i to, postao sam strah da odem do marketa skrivanje u svojoj kući... Kad sam završio tranziciju dobio sam nove opise - eno ga onaj što je promijenio pol, pa kako opšti... dok mi neko nije rekao "trandža". Zbog toga danas kažem - ne preko mojih i leđa svih sa kojima imam čast da stojim danas. Naša leđa nisu stanica za tuđa nezadovoljstva, naša su leđa iznijela sve o čemu govorim, imamo pravo da volimo, slobodno se krećemo, da ne izvadim organe da bi mi u dokumentima pisalo M ili Ž... Imam pravo da predstavnici naroda ne koriste moj identitet da bi vrijeđali jedni druge. Imam pravo da autentično živim svoj život, da se sjaše s mojih leđa i da sa zajednicom kojoj pripadam živim slobodno", kazao je Ulićević.

Džudi Kuo iz Ambasade SAD u Podgorici je poručila da je različitost suština života.

"Treba da poštujemo razlike, bilo da su u pitanju seksualne manjine ili pripadnost određenoj naciji, rasi... i niko ne smije biti žrtva napada zbog svoje orijentacije", rekla je Kuo.

Zato, kako je dodala, u Ambasadi SAD snažno osuđuju napad na trans osobu u Kolašinu.

"Nadamo se da će počinioci biti kažnjeni... Zabrinuti smo zbog nedavnog govora mržnje koji se nedavno mogao čuti iz Parlamenta na račun LGBT osoba i nadamo se da će Parlament igrati značajnu ulogu da unaprijedi ravnoravnost svih građana", poručila je ona.

Povorci ponosa su prisustvovali i predstavnici crnogorskih institucija i političkih partija.

Policija: Skup protekao bez incidenata

Sedma Povorka ponosa protekla je bez incidenata, saopšteno je iz Uprave policije.

"Preventivne policijske aktivnosti doprinijele su da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora. Službenici Uprave policije su sprovodili planske aktivnosti koje su obezbijedile stvaranje uslova za bezbjedno odvijanje ovog javnog okupljanja. I ove godine je, shodno procjenama i analizama povorki koje su održane u proteklom periodu, na obezbjeđivanju Povorke ponosa angažovan manji broj policijskih službenika nego prošle i prethodnih godina. Međutim, angažovan je bio optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom", saopšteno je iz policije.

Službenici Uprave policije će, poručuju, nastaviti da aktivnostima iz svoje nadležnosti doprinose obezbjeđenju primjene i poštovanja ljudskih prava i sloboda, a posebno vulnerabilnih grupa među kojima je, kako su kazali, i LGBT zajednica.

Povorci ponosa su, ističu, prisustvovali pomoćnik direktora za Sektor policije opšte nadležnosti Nikola Janjušević, načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević i predstavnici policije u Timu povjerenja Uprave policije i LGBT zajednice.

Slogan sedmog Montenegro prajda "Ne preko naših leđa" je inspirisan, kako je saopšteno ranije, zloupotrebom ljudskih prava LGBT osoba u dnevno-političke svrhe i širenjem mržnje prema toj populaciji od strane političkih partija i poslanika Skupštine Crne Gore.

Maršruta Povorke ponosa ove godine je bila duža nego ikada do sada i obuhvata više od jednog kilometra centralih ulica glavnog grada.

Skupština Crne Gore nije krajem jula usvojila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer nije bilo većine u parlamentu.

Za usvajanje je glasalo 38, a četiri poslanika su bila protiv.

Protiv su glasali poslanici manjinskih stranaka Ervin Ibrahimović (BS), Nedžad Drešević (BS), Adrijan Vuksanović (HGI) i Genci Nimanbegu (Forca). Poslanici opozicije nisu bili u sali u toku glasanja.

Predloženim zakonom je istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece.

Galerija

Galerija

Bonus video: