Vandali ponovo haraju šetalištem pored Tare

Od kada je otvoreno, šetalište u Kolašinu je uništavano, kraden je mobilijar, lomljeno drveće...
609 pregleda 1 komentar(a)
Šetalište u Kolašinu juče, Foto: Dragana Šćepanović
Šetalište u Kolašinu juče, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinsko šetalište pored Tare ponovo je bilo na meti vandala, a ovog puta oštećena je rasvjeta. Polomljeno je više od 10 svjetiljki, pa se pretpostavlja da je načinjena šteta preko 1.000 eura.

Od 2014. godine, kada je šetalište otvoreno, više puta je lomljen mobilijar, a dio namijenjen djeci, duž pješačke i biciklističke staze, gotovo da je potpuno uništen. U više navrata u drvenim kućicama duž šetališta ložena je vatra, pa iz nadležnih službi kažu da je pravo čudo kako neka od njih do sada nije zapaljena. Odmah po otvaranju, iz Komunalne policije spriječili su jednu kolašinsku porodicu da odšrafi s postolja i odnese dječji tobogan. Ukradeni su i gotovo svi metalni uložci iz kanti za otpada. Na drvenim klupama, ubrzo nakon otvaranja polomljene su daske. Iz Komunalnog preduzeća godinama se bore i da uklone divlje deponije na tom prostoru, na kojima Kolašinci često odlažu građevinski i ostali otpad. Uništavane su sadnice drveća, samo nekoliko mjeseci nakon što su posađene. Prostor oko šetališta čišćen je više puta i volonterskim akcijama, ali gotovo nikada razultati tih napora nijesu ostali vidljivi duže od dva-tri dana.

“Ovog puta polomljene su svjetiljke i “kape” na stubovima rasvjete. Nastojaćemo da što prije zamijenimo oštećene djelove. Čudi i ne služi nam na čast tako nesavjestan odnos prema šetalištu. Apelujem na sugrađane da vode računa o značajnom dijelu košinske turističke infrastrukture”, rekao je direktor Komunalnog preduzeća Milivoje Bulatović.

Napori opštinskih službi često ostaju bez rezultata kada je riječ o čuvanju šetališta. Atraktivni dio na desnoj obali Tare izgrađen je u okviru Poziva za male infrastrukturne projekte koji je raspisan 2011. godine. Većinski dio od 300.000 eura finansiran je grantom EU.

Iz Komunalne policije kažu da su nekoliko puta do sada krađe mobilijara prijavljivali policiji. Počinioci tih djela, kao ni uništavanje pratećih sadržaja na šetalištu nikad nijesu otkriveni.

Bonus video: