Velika NATO vježba u Norveškoj: Učestvovaće 33 pripadnika Vojske Crne Gore

Glavni dio crnogorskih snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović, a koji će biti u sastavu Slovenačke čete
176 pregleda 17 komentar(a)
NATO vježba, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
NATO vježba, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 13.10.2018. 10:56h

Vojska Crne Gore (VCG) učestvovaće sa 33 pripadnika na velikoj NATO vježbi TRIDENT JUNCTURE 18 koja će se realizovati od 25. oktobra do 7. novembra u Norveškoj.

Glavni dio crnogorskih snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović, a koji će biti u sastavu Slovenačke čete.

"Po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade. Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe", kaže se u saopštenju.

Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića. Sva pripadajuća oprema je iz Prve pješadijske čete, kao i četiri vozila, koja su već upućena brodom za Norvešku.

"Jedinica je opremljena svom potrebnom opremom za ekstremno hladne uslove i spremna za realizaciju zadataka na planinskim terenima u hladnim uslovima", kaže se u saopštenju MInistarstva odbrane.

Vježba TRIDENT JUNCTURE 18 realizuje se najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske.

Na vježbi će učestvovati oko 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera NATO. Učestvovaće više od deset hiljada vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji će biti locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru.

Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe.

"Cilj ove, najveće NATO vježbe posljednjih godina, jeste da testira koncept kolektivne odbrane Alijanse", navodi se u saopštenju.

Prethodna vježba TRIDENT JUNCTURE održana je prije tri godine, na teritoriji Italije, Španije i Portugala. U njoj je učestvovalo oko 36 hiljada vojnika.

Bonus video: