"Velma" za smještaj azilanata dobija još 225.000 eura

Na posljednjem tenderu tenderska komisija je kao neispravne ocijenila ponude “Terminus toursa”, “IBP Bulatović”, “Bošković group” i “Šalcompa”
1973 pregleda 0 komentar(a)
Više od polovine azilanata bilo smješteno u Centru, Foto: Boris Pejović
Više od polovine azilanata bilo smješteno u Centru, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je od jula prošle godine najmanje 650.000 eura podgoričkoj “Velmi” za privatni smještaj i ishranu azilanata, od čega je posljednji ugovor od 225.000 eura potpisan prije desetak dana.

“Hitnost nabavke navedene usluge se ogleda u postojanju trenda kontinuiranog rasta broja migranata, usljed čega su potrošena sva sredstva koja su opredijeljena za nabavku, odnosno usluge putem sprovedenog postupka”, stoji u obrazloženju koje potpisuje ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić za hitnu nabavku ovih usluga.

“Velmi” je ovo četvrti ugovor ove godine od MUP-a, vidi se na Portalu javnih nabavki.

Prvo je u julu na standardnom tenderu dobila 150.000 eura vrijedan posao.

Zatim je dobila još tri ovakva posla na tenderima koji su pokrenuti po hitnom postupku. Prvi od 150.000 eura početkom oktobra, od 100.000 početkom januara, a sredinom marta najveći od 253.000 eura.

Na posljednjem tenderu tenderska komisija je kao neispravne ocijenila ponude “Terminus toursa”, “IBP Bulatović”, “Bošković group” i “Šalcompa”.

“Vijesti” su krajem januara objavile da je broj stranaca koji u Crnoj Gori traže međunarodnu zaštitu prošle godine gotovo učetvorostručen u odnosu na 2017. godinu.

Zbog malih kapaciteta Centra za prihvat, gotovo polovina njih je završila na privatnom smještaju, a MUP zbog toga po hitnom postupku mora za sve njih da traži i plati smještaj i hranu.

Iz MUP-a su kazali da je tokom 2018. godine zbrinjavano 4.570 lica, od čega u Centru za prihvat u Spužu 2.424 lica, a u alternativnom smještaju 2.146 lica.

“U smještajnom prostoru kojim raspolaže privredno društvo ‘Velma’ d.o.o. Podgorica može biti smješteno 200 lica. Predmetni prostor je pansionskog tipa, sa namjenom pružanja usluga smještaja i ishrane lica”, pojasnili su “Vijestima” iz MUP-a početkom godine.

Dodali su da su prošle godine podnijeta 3.104 zahtjeva za dobijanje međunarodne zaštite, a u 2017. godini je podnijeto 849 zahtjeva.

Bonus video: