Više od 5.000 djece besplatno će obići Narodni muzej i Zetski dom

"Djeca će moći da razgovaraju sa glumcima Zetskog doma i na taj način se upoznaju sa kreiranjem predstava", saopštili su ministar prosvjete Damir Šehović i umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Lidija Dedović
414 pregleda 2 komentar(a)
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Više od 5.000 djece će do kraja ovog polugodišta besplatno obići Narodni muzej na Cetinju i Kraljevsko pozorište Zetski dom, u kojem će za njih biti igrane predstave, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Oni du naveli da će djeca te dvije institucije kulture posjetiti u organizaciji Ministarstva prosvjete i Zetskog doma, uz podršku Narodnog muzeja.

"Djeca će moći da razgovaraju sa glumcima Zetskog doma i na taj način se upoznaju sa kreiranjem predstava", saopštili su ministar prosvjete Damir Šehović i umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Lidija Dedović.

Iz Ministarstva prosvjete su objasnili da se posjete organizuju u sklopu projekta pod nazivom Dan umjetničkog obrazovanja, koji je počeo prošle godine, kada je nekoliko hiljada djece besplatno obišlo Zetski dom.

Ministarstvo prosvjete i Zetski dom su, s obiirom na izuzetne rezultate, odlučili da ta aktivnost bude nastavljena, tako da će i u ovom polugodištu još oko dvije hiljade djece obići kulturne ustanove na Cetinju.

"Zaključno sa ovim polugodištem više od pet hiljada djece iz 30 škola širom Crne Gore će učestvovati u projektu. Učestvuju učenici osmog i devetog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola iz svih krajeva Crne Gore", kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Oni su naveli da se razmatra mogućnost da ta aktivnost postane stalna, kako bi se podstaklo kritičko promišljanje djece i interesovanje za umjetnost. Šehović je rekao da Ministarstvo prosvjete insistira na kreiranju potpuno nove atmosfere u obrazovnim ustanovama, kojom se gradi ne samo znalac, već osoba sa stavom u vezi sa time šta je lijepo, dobro i kvalitetno, bilo da je riječ o muzici, filmu, pozorištu ili bilo kom drugom vidu kulturnog stvaralaštva.

"Najkonkretniji način na koji možemo takav cilj realizovati, jeste organizacija ovakvih projekata. Đaci koji učestvuju u projektu dolaze iz osmih i devetih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, odnosno u periodu su života kada cijenimo da im moramo ponuditi mnogo više od ex katedra predavanja", rekao je Šehović.

On je naveo da je upoznavanje djece sa Prijestonicom Cetinje, ulazak u pozoriše, uvid u rad glumaca iza scene, razumijevanje ono što umjetnik pokušava da poruči, učenje da gledaju ispod površine i profilisanje ukusa, predstavlja samo dio onoga što se takvim projektima pokušava postići.

"U pripremi je i projekat sličnog cilja sa danilovgradskom gimnazijom o kojem će javnost biti ubrzo obaviještena, čime opet pokazujemo potpuno usmjerenje na to da naši đaci izađu iz škole kao kvalitetne ličnosti sa konstruktivnim stavom prema okruženju i kapacitetom da preispituju stvari prije usvajanja“, zaključio je Šehović“

Tokom posjeta djeca imaju besplatan prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete, kao i besplatne lunch-pakete.

"Spajamo kulturu i obrazovanje u jednu novu, praktičnu misiju. Velika nam je čast i zadovoljstvo da učestvujemo u projektu koji se pokazao izuzetno uspješnim", rekla je Dedović. On smatra da djeca moraju imati kritički stav prema društvu.

"Cijenili smo da upravo sa ovim uzrastom: kraj osnovne i početak srednje škole, možemo da pokrenemo jedan novi proces. Zetski dom je bio i biblioteka i arhiv te mu ovime vraćamo istorijsku, praktičnu misiju. Djeca su oduševljena, razgovaraju sa respektabilnim umjetnicima, a igraju se predstave za koje mislimo da su djeca spremna u smislu da kroz njih razvijaju stavove prema životu i novi emotivni svijet", navela je Dedović.

Direktorica škole "Milorad Musa Burzan", Andreja Sokić, kazala je da je za modernu školu ključno povezivanje prosvjete i kulture.

"Ono što uče u okviru redovne nastave iz umjetnosti djeca sada mogu da dožive. Ovakvi projekti imaju ključni uticaj na razvoj umjetničkog ukusa djece u osjetljivom periodu odrastanja. Tri stotine učenika iz naše škole će učestvovati u projektu", rekla je Sokić.

Bonus video: