Više stotina Tivćana u protestnoj šetnji: Protiv Vladinog zakona

Prije šetnje, u crkvi Svetog Save služen je moleban kojeg je služio tivatski paroh, otac Petar Petrović
20932 pregleda 45 komentar(a)
Protestna šetnja Tivat, Foto: Siniša Luković
Protestna šetnja Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.12.2019. 22:51h

Nekoliko stotina građana učestvovalo je večeras u protestnoj šetnji ulicama Tivta, koju je organizovala Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) izražavajući negodovanje zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Tivat protest
Sa protestne šetnje u Tivtu(Foto: Siniša Luković)

Prije šetnje, u parohijskog crkvi Svetog Save služen je moleban kojeg je služio tivatski paroh, otac Petar Petrović.

Na ulicama u blizini crkve bio je prisutan veliki broj policajaca, ali je šetnja protekla mirno i bez incidenata.

Okupljeni vjernici i građani noseći zastavu MCP i pjevajući vjerske pjesMe, prošetali su ulicama u centru Tivta i gradskom rivom Pine, nakon čega su se zaustavili kod zgrade Opštine koju je takođe obezbjeđivalo više uniformisanih policajaca.

Predsjednik Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore sveštenik Miajlo Backović podsjetio je na sabore koje je Mitropolja crnogorsko primorska organizovala u Podgorici, Herceg Novom i Nikšiću, kao i na okupljanje kompletnog sveštenstva pred parlamentom na dan donošenja Zakona, naglasivši da su “četiri puta na koljenima molili našu braću da ne nanose prokletstvo i krv među braćom, a oni su opet to uradili”.

"Iz ovoga grada troje ljudi ponijelo je kletvu Svetog Vasilija sa sobom – poslanici Adrijan Vuksanović i Jovanka Lalilić i ministarka Marija Vučinović. Njih troje pljunuli su na Tivat, na sve nas koji ovdje stojima, a na žalost, svo troje su riimokatoličke vjeroispovjesti", istakao je Backović na što su okupljeni reagovali povicima "ustaše, ustaše".

Backović je to odmah prekinuo riječima da i na "ovom skupu ima rimokatolika koji su naša braća koju volimo”.

"Mi upravo zbog toga ovo troje razobličavamo jer želimo da sa našom braćom katolicima živimo u miru i poštovanju i zato hvala nabdiskupu barskom Rokju Đonlešaju koji je u božićnoj poslanici jasno rekao da ne može da vjeruje da Vlada radi ovo što radi, u danima kada slavimo rođenje Hristovo. Hvala mu – to je pravi glas naše braće rimokatolika sa kojima živimo. Onu manjinu – njih nekoliko koji bi zbog ličnog interesa da unose krv među braćom, e njih treba da pokažemo i svakoga u oči da pogledamo. Nećemo im dozvoliti da nas svađaju ni sa braćom, ni sa komšijama. Mi znamo ko su naša braća”, zaključio je Backović.

Bonus video: