Vlada kaže da nemaju monopol

Pljevaljski vodovod traži od Ustavnog suda da nezakonitom proglasi odluku da Institut za javno zdravlje jedini može da radi analizu uzoraka vode
649 pregleda 0 komentar(a)
Riječ je o javnom zdravllju: Krapović, Foto: Luka Zeković
Riječ je o javnom zdravllju: Krapović, Foto: Luka Zeković

Vlada je predložila Ustavnom sudu da odbije Inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu, koju je podnijelo pljevaljsko preduzeće Vodovod.

Tom inicijativom preduzeće smatra da je Zakon Institutu za javno zdravlje dao monopolistički položaj za analizu uzoraka vode i isključio sve druge laboratorije koje ispunjavaju međunarodne standarde i posjeduju sertifikate.

Navode da se sadašnjim zakonskim rješenjem obesmišljava Zakon o javnim nabavkama jer se u monopolistički položaj dovode najnepovoljniji, a diskvalifikuju najpovoljniji ponuđači.

“Članom 14 stav 1 Zakona o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu propisano je da analizu uzoraka vode uzetih u postupku monitoringa i inspekcijskog nadzora vrši laboratorija Instituta, kao zdravstvene ustanove koja je akreditovana u skladu sa standardima MEST EN ISO/IEC 17025 i ima ovlašćenje Ministarstva za vršenje analize uzoraka vode. Članom 10 ovog Zakona propisano je da se “Institut” u osporenom članu, odnosi na Institut za javno zdravlje, a takav je samo jedan u Crnoj Gori i to sa sjedištem u Podgorici”, navodi se u Inicijativi.

Podnosilac navodi i da već više od deceniju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama prikuplja ponude i najpovoljnijem ponuđaču povjerava poslove analize i monitoringa vode za piće.

U navedenom periodu najpovoljniji ponuđač je bio Institut za javno zdravlje iz Užica, koji posjeduje sve neophodne međunarodne sertifikate i dozvole, kao i dozvolu Ministarstva zdravlja Srbije.

“Članom 140 stav 3 Ustava Crne Gore zabranjeno je narušavanje i ograničavanje slobodne konkurencije i podsticanje neravnopravnog, monopolističkog ili dominantnog položaja na tržištu. Shodno članu 145 Ustava, zakon mora biti saglasan sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, a drugi propis mora biti saglasan sa Ustavom i zakonom, te da osporena odredba samo deklarativno, kao uslov navodi ispunjenost međunarodnog standarda MEST EN ISO/IEC 17025, jer prethodno daje monopol Institutu, a diskvalifikuje sve ostale laboratorije i organizacije koje ispunjavaju međunarodne uslove, dok inspekcijski organi postupajući po osporenoj odredbi, donose rješenja kojima naređuju Vodovodu Pljevlja da analizu povjeri najskupljem ponuđaču”, navodi se u Inicijativi.

U mišljenju Vlade koju je potpisao ministar zdravlja Kenan Hrapović navodi se da se u konkretnom slučaju ne može govoriti o narušavanju i ograničavanju slobodne konkurencije i podsticanju neravnopravnog, monopolističkog ili dominantnog položaja na tržištu, već o zaštiti javnog zdravlja i javnog interesa, u skladu sa principom utvrđenim Ustavom.

“Nedvosmisleno je da se radi o značajnom pitanju za Crnu Goru jer je u pitanju zaštita javnog zdravlja i javnog interesa, zbog čega je i propisano da vršenje analiza uzoraka vode uzetih u postupku monitoringa i inspekcijskog nadzora vrši laboratorija Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kao ovlašćena zdravstvena ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, a u cilju zaštite zdravlja građana, prevencije i sprečavanja prenosa zaraznih bolesti, a što je i prepoznato, između ostalog i osporenom odredbom člana 14 stav 1 Zakona o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu. Napominjemo da je navedeno zakonsko rješenje kompatibilno i sa članom 8 stav 2 Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim je propisano da je zdravstvena djelatnost od javnog interesa. Polazeći od navedenog, predlažemo da Ustavni sud odbije Inicijativu”.

Bonus video: