Vlahović - Bajrami: Formalizovati saradnju Kosova i CG u oblasti nauke

Kako se navodi u saopštenju resornog Ministarstva, Vlahović je na sastanku sa Bajramijem razgovarala o saradnji u oblasti nauke i istraživanja
3 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Gov.me
Sanja Vlahović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 31.07.2015. 19:11h

Ministri nauke Crne Gore i Kosova, Sanja Vlahović i Arsim Bajrami ocijenili su da je potrebno u najskorijem periodu formalizovati saradnju dvije države u toj oblasti potpisivanjem bilateralnog sporazuma.

Kako se navodi u saopštenju resornog Ministarstva, Vlahović je na sastanku sa Bajramijem razgovarala o saradnji u oblasti nauke i istraživanja.

„Dva ministra saglasila su se da u najskorijem roku treba formalizovati saradnju u oblasti nauke i istraživanja između Crne Gore i Kosova putem potpisivanja bilateralnog sporazuma između dvije države“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Vlahović upoznala kosovskog kolegu sa strategijom razvoja nauke u Crnoj Gori i aktivnostima tog resora.

Ona je, kako se navodi, istakla više pravaca u kojima se nauka u Crnoj Gori razvija, posebno akcentujući međunarodni pravac koji je, kako je ocijenila Vlahović izuzetno značajan, a u kom smo ostvarili zapažene rezultate.

„Crna Gora sada je članica svih programa Evropske unije, počev od Horizonta 2020, preko COST-a, EUREKE i brojnih drugih, ali i potpisnica velikog broja bilateralnih sporazuma“, kazala je Vlahović.

Kako se navodi, na sastanku je akcenat stavljen i na podršku naučnoj zajednici u izgradnji infrastrukture i povećanja ulaganja u nauku, gdje je od, kako se dodaje, osnivanja tog resora godišnji budžet sa oko milion EUR porastao na preko šest miliona EUR u ovoj godini, ali i pravca na koji se sve više skreće pažnja, a to je povezivanje nauke i privrede i veću kooperaciju ta dva sektora.

U tu svrhu Vlahović je, kako se navodi, pomenula aktuelnu izgradnju inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis u Nikšiću, osnivanje prvog centra uspješnosti Bio ICT, koji stavlja nauku u službu razvoja privrede, kao i dodjelu krupnih kolaborativnih grantova za projekte koji takođe ostvaruju jaku vezu nauke sa biznis sektorom.

U saopštenju se navodi da je Bajrami izrazio veliko interesovanje za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti nauke i istraživanja, ističući da crnogorska iskustva u gotovo svim oblastima mogu biti izuzetno dobar primjer za Kosovo.

On je dodao da je neophodno tješnje povezivanje naučno-istraživačkih institucija i Univerziteta.

„On je takođe izrazio zadovoljstvo činjenicom da Crna Gora i Kosovo imaju slične prioritete u nauci, poput razvoja sektora turizma, energije, informaciono-komunikacionih tehnologija i poljoprivrede“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: