"Teško je dočarati koliko loše žive neki mještani kolašinskih sela, oni su i najskromniji"

Podijeljeno je preko 300 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim proizvodima
28549 pregleda 4 komentar(a)
Hrana i za najudaljenija sela: Volonteri CK na zadatku, Foto: Crveni krst Kolašin
Hrana i za najudaljenija sela: Volonteri CK na zadatku, Foto: Crveni krst Kolašin
Ažurirano: 04.04.2020. 21:51h

Volonteri kolašinskog Crvenog krsta (CK) stigli su minula dva dana i do najudaljenijih sela te opštine.

Pored snabdijevanja osnovnim potreštinama sugrađana, koji su u samoizolaciji, dostavljali su ljekove i pakete sa namirnicima porodicama u selima Mrtvo Duboko, Mioska, Međuriječje, Gornjim Rovcima, Vlahovićima…

Obišli su juče Velje Duboko, Vrujca i dio Petrove Ravni.

Podijeljeno je preko 300 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim proizvodima.

“Te akcije realizovale su tri ekipe naših volontera u troje vozila. Dvije ekipe su obilazile sela, dok je treća zadužena za gradsko područje. Posjetili smo svakoga ko nam se obratio lično ili za koga smo dobili poziv od rođaka ili komšija. Nevjerovatno je koliko je svaki poziv opravdan. Nama je izuzetno bolno što smo konstatovali da nije mali broj onih koji nemaju mobilne telefone, ne mogu ili ne umiju pozvati. Teško je dočarati u koliko lošim uslovima žive neki mještani kolašinskih sela. Međutim, oni su i najskromniji”, kaže predsjednik kolašinskog CK Milan Marković.

On se nada da će utisci volontera sa terena biti dovoljan podstrek za one koji mogu da pomognu da to i učine.

Kolašinski CK, objašnjava Marković nastoji da dopre do svakog kome je pomoć potrebna, a takvih je mnogo, naročito, u ruralnom dijelu kolašinske opštine.

Oko 60 zaposlenih u kolašinskoj lokalnoj upravi donirali su 1.000 eura CK u tom gradu.

U akciju su učestvovali svi sekretari sekretarijata, glavna administratorka, komandir Službe zaštite i spasavanja, načelnik Komunalne policije, direktor lokalne Turističke organizacije sa zaposlenima.

Kolašinska firma “Bometal” i njen osnivač, vlasnik i izvršni direktor Vladan Bulatović, uplatili su na račun NKT 1.000 eura.

I Odbornički klub DF-a uplatio je odborničke naknade na žiro-račun kolašinskog CK. Oni su, na taj način donirali 500 eura.

Broj korisnika Narodne kuhinje u Nikšiću raste iz dana u dan i trenutno ih je oko 400, a za preko 200 korisnika hrana se dostavlja na kućnu adresu.

Narodna kuhinja je prije pojave koronavirusa imala 197 korisnika i samo nedjeljom nije radila, da bi nakon toga odlučili da rade i nedjeljom i da topli obrok sprema svim starijim i bolesnim osobama koje nijesu u stanju da spreme hranu.

Hrana se dostavlja i iz Narodne kuhinje
Hrana se dostavlja i iz Narodne kuhinje(Foto: Privatna arhiva)

„Vozila zasada imamo dovoljno kao i volontera. Sav posao olakšava nam odlična saradnja sa CK i volonterima. Svakodnevno nam stižu i donacije”, kazala je Konstantina Vojinović iz Narodne kuhinje.

Kako je istakla, mjesecima su uz njih, pa i sada, restoran “Verige 65”, kompanija “Progres”, “Monte credit”, NTC, a donacije su im stigle i od mljekare “Nika”, “Red comerca”, a NVO “Ženska akcija” im je uplatila honorar za mart od projekta koji realizuju, u iznosu od 240 eura. Kompanija “Ledo” je, kao i više puta do sada, donirala 100 kilograma smrznutog povrća, zaposleni i kupci u “Franci 18” namirnice, kao i brojni Nikšićani, dok je DOO “Baćović” donirao tonu brašna, a CK 300 kilograma.

“Sa radionicom kolača ‘Miranis’ napravili smo lijepu priču. Narednih dana obilazićemo mještane okolnih sela, kako iz nikšićkih, tako i iz ostalih opština i donirati im kolače. Prve kolače i tortu odnijeli smo zaposlenima iz nikšićke bolnice jer oni zaslužuju pažnju svih građana s obzirom na to kakvom su riziku izloženi”, istakla je Vojinovićeva.

Pozvala je sve koji žele da im pomognu da to urade tako što će im donirati namirnice, kao i benzinske pumpe da im pomognu sa gorivom jer zasada im je pomoć pružio samo “VN Petrol”.

Nikšićki Opštinskog operativni tim saopštio je da zaposleni u Opštoj bolnici imaju svu neophodnu zaštitnu opremu, a dio su posredstvom IPC “Tehnopolis” izradili sugrađani koji imaju 3D štampače. Konstantovano je da su objekti za prodaju hrane dobro snabdjeveni, ali da je veliki broj onih kojima je potrebna pomoć u osnovnim životnim namirnicama. U tu svrhu, CK u prosjeku isporuči od 50 do 100 paketa dnevno, što ukupno iznosi do sada 433, a isto će činiti i u narednom periodu. Imajući u vidu da u ovom momentu ne funkcionišu dnevni centri za stare, dogovoreno je da za 30 korisnika Narodna kuhinja svakodnevno isporučuje obroke.

Pojedinci, organizacije, firme, zaposleni u privatnom i državnom sektoru iz našeg grada, svakodnevno pokazuju da je Bijelo Polje grad humanih i solidarnih građana. Opštinska organizacija CK dobila je tri donacije: DOO “Roster” - Farma “Rovčanin”, za 50 ugroženih seoskih porodica donirao je po 10 koka nosilja i 1.000 komada jaja, Sabit Heldić darivao je 20 paketa hrane i higijene, u vrijednosti od 250 eura, dok su radnici Parking servisa donirali hranu u vrijednost od 200 eura.

Kompanija “Urion” donirala je Kliničkom centru respirator i gasni analizator, a vrijednost donacije je 35.000 eura.

“Donacija se sastoji od respiratora renomiranog proizvođača ‘Dräger Medical’ iz Njemačke i od gasnog analizatora ‘RAPIDPoint 500 Systems’ njemačkog proizvođača ‘Siemens Healthcare Diagnostics’, saopšteno je iz kompanije.

Pripadnici Vojske Crne Gore danas su u službi građana Ulcinja. Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je završena dekontaminacija Doma zdravlja “Bogdan Vujošević” i Zdravstvene stanice “Vladimir”.

Vojska dezinfikuje zdravstvene ustanove u Ulcinju
Vojska dezinfikuje zdravstvene ustanove u Ulcinju(Foto: Ministarstvo odbrane)

Javni funkcioneri u Ministarstvu rada i socijalnog staranja donirali su 50 odsto martovske zarade NKT. “Dio zarade, prema mogućnostima, donirali su i zaposleni u ovom resoru. Ukupan iznos je 5.723 eura”, saopšteno je iz tog resora.

Zapad banka i njeni akcionari donirali su NKT 100.000 eura. Kako je saopšteno, 50.000eura uplatila je banka iz sopstvenih sredstava, dok je 50 hiljada eura lična donacija vlasnika Zapad banke, Lije Morokhovske, Vadima Morokhovskog i Vladimira Kostelmana.

“Neregelia” i “Montenomaks”, kompanije “Nelt Grupe” koje posluju na crnogorskom tržištu, donirale su 20 hiljada eura.

Klub odbornika Demokrata na Cetinju donirao je mjesečne zarade bolnici “Danilo I”.

Budvanska kompanija “Tradeunique” koja gazduje poslovno stambenim i šoping centrom “TQ Plaza” uplatila je donaciju od 10.000 eura. Menadžment je takođe donio odluku da se svim zakupcima koji su zbog situacije onemogućeni da vrše svoje djelatnosti budu oslobođeni rente i da u prvom mjesecu kada Centar počne im se dati 50 odsto sniženja na zakup. Menadžment Investiciono-razvojnog fonda donirao je polovinu zarade.

Odbornici Demokrata na Cetinju donirali su svoje mjesečne odborničke nadoknade.

U nekoliko prethodnih dana proizvedeno je, prikupljeno i pripremljeno preko 2.000 zaštitnih vizira, a njih više od 550 je prije dva dana preuzeo Krizni medicinski štab. Partneri u proizvodnji vizira su Naučno-tehnološki park Crne Gore, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, Elektrotehnički fakultet, Ministarstvo nauke, Mašinski fakultet, “Hiron Creative Lab”, “Arhitektonika”, “Drone Studio”, “Vakom”, “3D Print Montenegro”, “3D Fabrika”, “3D Soba”, 2Open Box Studio”, Univerzitet “Donja Gorica”, M:tel digitalna fabrika, OŠ “Sutjeska”, OŠ “Štampar Makarije”, OŠ “Oktoih”, Biblioteka za slijepe Crne Gore, Mašinski centar - “Remid Vis DOO”, Američki kulturni centar, Resursni centar iz Podgorice, Muzička škola “Vasa Pavić”, Glavni grad Podgorica, “Montenegro Robotics”, Politehnika - savez za tehničku kulturu, Savez radio-amatera Crne Gore…

Addiko Bank AD Podgorica uplatila je 15.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

"Gradac“ dijelilo lanč pakete vozačima kamiona na magistrali

Zaposleni u Komunalnom preduzeću “Gradac” juče su na Jadranskoj magistrali, na dijelu koji prolazi uz gradsku zonu Mojkovca, dijelili lanč pakete vozačima kamiona i prevoznicima različitih vrsta robe. Kako kažu zaposleni u Komunalnom, vozači su bili i iznenađeni i zahvalni.

Paketi i za vozače kamiona
Paketi i za vozače kamiona(Foto: Dragana Šćepanović)

“Komentar jednoga od njih bio je: ‘Hvala što ste se sjetili, niko prije nije. Kafane ne rade i nema se gdje odmoriti uz put uz hranu i piće’“. Podršku akciji pružila je i mojkovačka policija koja je zaustavljala teretna vozila. Prevoznici su važna karika u ovoj borbi i željeli smo da pokažemo da nijesu zaboravljeni“, kazao je direktor preduzeća “Gradac“ Predrag Smolović.

On objašnjava da su zaposleni u Komunalnom preduzeću svjesni uloge vozača kamiona i koliko im posao komplikuje nemogućnost da jedu i okrijepe se u nekom od restorana, koji su sada zatvoreni.

Pajković opremio šok sobu u barskoj bolnici

Privrednik Goran Pajković i AD “Centrojadran” nabavili su opremu za šoksobu barskoj Opštoj bolnici. Radi se o automatizovanim krevetima sa motornim pogonom i svim potrebnim priključcima za intenzivno i koronarno odjeljenje, infuziona pumpa, bolnički zastori i posebna stolica za vađenje krvi. Oprema vrijedna 11.000 eura nabavljena je donacijom koju su Pajković i “Centrojadran” namjenski za barsku bolnicu izdvojili još sredinom februara, kada je i poručena, a iz inostranstva je pristigla juče.

“Odmah po izbijanju ktize sa koronavirusom obratio sam se direktoru bolnice Dragoslavu Tomanoviću i pitao šta je to što najhitnije treba, no kako tada na tržištu nismo mogli naći respiratore, on je kazao da hitno treba opremiti šok sobu za najteže bolesnike”, saopštio je Pajković.

On je naveo da će AD “Centrojadran”, čiji je većinski vlasnik, naredne sedmice barskom CK donirati i 50 porodičnih paketa sa životnim namirnicama i drugim kućnim potrepštinama koje ta firma uvozi, a koje će CK distribuirati onima kojima je takva pomoć sada najpotrebnija.

SDP: Najugroženijim porodicama u Tivtu dati po 250 eura

SDP Tivta zatražio je juče od lokalne vlasti, koju čine DPS-SD-HGI, definisanje seta mjera podrške lokalnoj privredi i građanima u stanju potrebe, koje bi za cilj imale ublažavanje posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“Usvojene mjere od države onemogućavaju rad velikog broja privrednih subjekata u našem ngradu, pa je jasna i nedvosmislena obaveza lokalne uprave da na ovu činjenicu odgovori na ozbiljan i odgovoran način kako bi se očuvala radna mjesta i mnogi poslovi u našoj opštini. Posebno su ugroženi sektori ugostiteljstva i turizma koji predstavljaju okosnicu razvoja grada pa stoga fokus hitnih ekonomskih mjera mora biti usmjeren na ove djelatnosti”, saopšteno je iz OO SDP Tivta.

Iz te stranke poručuju da je neophodno da se subjekti, koji uslijed više sile nijesu u mogućnosti da posluju, oslobode plaćanja svih lokalnih naknada i taksi i troškova zakupa poslovnog prostora. Traže da se takvim privrednim subjetima obezbijedi subvencionisanje dijela troškova plata i doprinosa kao i naknada za vodu, struju i internet ugroženim privrednicima i preduzetnicima u Tivtu.

Oni smatraju da je lokalna uprava dužna donijeti i adekvatan paket socijalnih mjera za najugroženije građane.

“U tom smislu je neophodno izdvojiti 250 eura za socijalno najugroženije porodice u našoj opštini za vrijeme dok traju vanredne mjere. Neophodno je izdvojiti i određena sredstva za Opštu bolnicu u Kotoru”, traže iz SDP-a.

Bonus video: