Vrtoglave cijene za šankove u Budvi

I pored toga što nije bilo nadmetanja, od zakupa preostalih šest diskoteka na otvorenom, koje će postojati do 1. oktobra, državno preduzeće „Morsko dobro“ će inkasirati više od 350 hiljada eura.
10876 pregleda 2 komentar(a)
Jedan od otvorenih šankova u Budvi, Foto: Arhiva Vijesti
Jedan od otvorenih šankova u Budvi, Foto: Arhiva Vijesti

Na javnom nadmetanju za zakup otvorenih diskoteka na budvanskom šetalištu juče nije bilo licitacione borbe, pa su dosadašnji zakupci, po početnim vrtoglavim cijenama, zakupili još samo za ovu sezonu šest otvorenih diskoteka i još devet ugostiteljskih i lokala brze hrane i trgovačkih radnji, na dijelu budvanskog šetališta ispod Pošte.

Upravo od tih privremenih objekata, koji su se našli u crvenoj zoni, jer moraju biti uklonjeni 1. oktobra, državno preduzeće „Morsko dobro“ će inkasirati više od 350 hiljada eura.

Za razliku od ranijih licitacija, kada su se za neku od lokacija bilo više zainteresovanih, sada to nije bio slučaj, jer su početne minimalne cijene zakupa samo za tri i po mjeseca, po diskoteci sa uračunatim PDV, dostizale 40 hiljada eura.

Otvoreni šank „Raffaello“ zakupila je budvanska kompanija „Raffaello group“ po početnoj cijeni od 30.171 euro, u koju nije uračunat porez na dodatu vrijednost.

Diskoteku „Ambiente“ zakupio je dosadašnji vlasnik SUR “Moda M” koji je prihvatio početnu cijenu od 25.017 eura, a „Miami“ zakupio je SUR “Miami Budva” po cijeni od 33.987 eura. Za zakup otvorenog šanka „Paris“ prijavila se istoimena firma iz Budve i prihvatila početnu cijenu od 31.158 eura, a „Trocadero“ po cijeni od 30.031 euro za ovo ljeto zakupio je podgorički „Baltazar“. Najveća početna cijena zakup za otvorenu diskoteku na tenderu je imala diskoteka „Malteze“ i to 34.111 eura, a nju je zakupila Ana Račić. Vrtoglavu cijenu zakupa od čak 29. 837 eura za ovo ljeto na tenderu je imao i ugostitelsjki objekat „Lido“, koga je zakupio dosadašnji zakupac Radomir Kojić.

I lokali brze hrane i trgovačkih radnji zakupljeni su po početnim cijenama koje su bile od sedam do osam i po hiljada. Svi zakupci su morali da prilože i bankovnu garanciju ili depozit da će najkasnije do 20. oktobra sami da uklone privremene objekte, ili će u suprotnom novac biti iskoršten za angažovanje izvršne službe, koja će ih porušiti.

Takođe, sve otvorene diskoteke moraće da se „povuku“ pet metara od šetališta, a zakupci su dužni da postave i limitatore zvuka na 65 decebela, kao garanciju da neće biti buke, na koju su se žalili kako stanovnici, tako i vlasnici hotela.

Ostanak diskoteka i lokala na tom dijelu budvanskog šetališta aminovalo je Ministarstvo održivog razvoja nakon višemjesečne borbe zakupaca da im se dozvoli da rade još ovo ljeto. Opština Budva sa svoje strane šetališta je uklonila sve privremene objekte, i nije se saglasila da na strani šetališta kojim gazduje Morsko dobro ostanu objekti.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović ranije je „Vijestima“ kazao da je uvjeren da će sa budvanskom lokalnom upravom u ovom mandatu naći načina da se pronađu alternativne lokacije za izmještanje diskoteka.

„To je jako važno za ove biznise. To što lično nisam konzument takve vrste zabave, to ne znači da ona ne treba da postoji. Očigledno je da ona ima svoju klijentelu, očigledno je to što ima svoju klijentelu, a legalno je, da treba da postoji. Od toga neko živi, samo joj treba naći adekvatnu lokaciju. To je bio dogovor i u prvoj interaciji, između ostalog i to je jedan od razloga koji me je opredijelio da na svome kolegijumu predložim da oni ostanu, ipak, još ove sezone, jer nažalost ta obaveza prema njima nije ispoštovana zbog vaskolikih dešavanja izmjene na vrhu budvanske vlasti. Mislim da smo napravili dobru odluku“, pojasnio je odluku MORT-a Radulović.

Bonus video: