WWF i TNC: Veliki korak u zaštiti rijeka Crne Gore

"Proširenjem zaštite i na gornji tok rijeke cijelo će područje i njegovi stanovnici imati priliku stvoriti nove vrijednosti koje se temelje na očuvanju prirode i održivom razvoju"
1722 pregleda 1 komentar(a)
Rijeka Zeta, Foto: Jelena Jovanović, Jelena Jovanović
Rijeka Zeta, Foto: Jelena Jovanović, Jelena Jovanović

WWF Adria i TNC (The Nature Conservancy) pozdravljaju odluku Vlade Crne Gore o proglašenju donjeg toka rijeke Zete zaštićenim područjem.

"Ova odluka prvi je korak u potpunoj zaštiti rijeke Zete. Sada je potrebno usvojiti i inicijativu WWF-a i Ekološkog udruženja 'Ozon' 'Za zelenu Zetu' kojoj je cilj zaštititi gornji tok rijeke. Time bi rijeka Zeta bila zaštićena duž cijelog svog toka, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom u oblasti zaštite prirode“, pozdravio je odluku Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

Ističu da Crna Gora ima priliku postati primjer ostalim zemljama regiona kako su zaštita prirode i održivi razvoj jedini put ka budućnosti gdje ljudi i priroda prosperiraju. "Proširenjem zaštite i na gornji tok rijeke cijelo će područje i njegovi stanovnici imati priliku stvoriti nove vrijednosti koje se temelje na očuvanju prirode i održivom razvoju".

"U ovom trenutku važno je proslaviti ovu odluku vlade, no, da bi ova odluka bila uistinu tako značajna za Crnu Goru, potrebno je fokusirati se na implementaciju zakona i dobro upravljanje ovim zaštićenim područjem, uz suradnju institucija i nevladinog sektora“, zaključila je Dragana Mileusnić iz TNC-a.

Povezani članci

05. Decembar 2019.

Dolina Zete postaje Park prirode

Bonus video: