Za novih 17 doktoranada 750 hiljada eura

Stipendije podrazumijevaju mjesečnu naknadu istraživačima od 700 eura, besplatnu školarinu na doktorskim studijama na univerzitetima u Crnoj Gori i novac za istraživanja
1286 pregleda 0 komentar(a)
Sedamnaest dobitnika stipendija, Foto: Ministarstvo nauke
Sedamnaest dobitnika stipendija, Foto: Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke odobrilo je 17 stipendija za doktorske studije, za koje je izdvojilo oko 750 hiljada eura, saopšteno je it tog Vladinog resora.

Oni su pojasnili da stipendije podrazumijevaju mjesečnu naknadu istraživačima od 700 eura, besplatnu školarinu na doktorskim studijama na univerzitetima u Crnoj Gori i novac za istraživanja, čiji je važan segment međunarodna ili intersektorska mobilnost, u iznosu do deset hiljada eura godišnje.

Ministarstvo je 24. aprila objavilo drugi konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja.

Kako su naveli, do isteka roka za prijavljivanje pristigle su 33 prijave, nakon čega je uslijedio proces evaluacije.

Ministarstvo je pripremilo Rang listu odobrenih stipendija za doktorska istraživanja, na kojoj je od 17 dobitnika stipendija, 13 iz oblasti, prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih i poljoprivrednih nauka, a četiri iz oblasti društvenih i humanističkih nauka.

“Prošle godine Ministarstvo je prvi put objavilo konkurs za atraktivne doktorske stipendije i uslove za istraživanje kada je konkursom izabrano 19 kandidata i za njih su izdvojena sredstva od oko 750 hiljada eura”, kaže se u saopštenju.

Ove godine, kako su istakli, taj broj se povećava na 36, što znači da su za dvije godine izdvojili 1,5 milion eura za jačanje ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta.

“Namjera Ministarstva je da i naredne godine objavi isti konkurs, kako bi se postigla kritična masa od oko 50 mladih istraživača i krajnji cilj zadržavanje talenata u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: