Za prihvatanje inicijativa građana biće potrebno duplo manje potpisa

Odluka je posljedica sugestija građana i NVO, iz civilnog sektora se nadaju da će “Glas građana” stvarno biti unaprijeđen i da nisu u pitanju PR i kozmetika
954 pregleda 0 komentar(a)
Do portala e-peticije se moglo doći preko sajta euprava.me, Foto: Euprava.me
Do portala e-peticije se moglo doći preko sajta euprava.me, Foto: Euprava.me

Ministarstvo javne uprave (MJU) će ponovo pokrenuti portal “Glas građana- e-peticije”, a ubuduće će za prihvatanje građanskih inicijativa, umjesto 6.000 potpisa, biti neophodno upola manje - 3.000, kazali su “Vijestima” iz tog resora. Iz civilnog sektora pozdravljaju tu promjenu, ali smatraju da bi Vlada trebalo da učini dodatne napore kako bi se u javnosti stvarno čuo glas građana.

Projekat elektronskih peticija nastao je 2012. godine, sa ciljem povećanja transparentnosti rada Vlade, odnosno realizacije građanskih inicijativa, kroz demokratski model podnošenja elektronskih peticija. Iz MJU su, kako su kazali, smatrali da je projekat važan i da bi trebalo da bude ponovo pokrenut, o čemu je objavljena i informacija nakon sjednice Vlade, koja je održana prošle sedmice.

Kao jedan od razloga zbog kojeg projekat ranije nije ozbiljnije zaživio među građanima, iz civilnog sektora su više puta navodili da je 6.000 potpisa neophodnih da bi peticija uopšte bila razmatrana, previše za Crnu Goru.

Iz resora na čijem je čelu Suzana Pribilović, uzeli su u obzir taj predlog, te podsjećaju da je Vlada stoga uvela novinu u proceduri i donijela odluku o smanjenju broja potrebnih glasova sa šest, na 3.000 glasova. “Novina je i to da će u cilju efikasnijeg odlučivanja o svim pitanjima od značaja za prihvatanje peticija, koje građani podnesu preko veb portala, biti formirana i posebna komisija koja će odlučivati o proceduralnim i pravnim pitanjima svake peticije, ukoliko se za to ukaže potreba”, kazali su iz MJU.

Odluku da je broj potpisa neophodnih za prihvatanje epeticije sada upola manji, dobrom smatraju i Nebojša Babović, direktor Regionalnog biznis centra Berane i jedan od onih koji je u jeku popularnosti tog serisa, sugerisao manji broj potpisa.

“Pozdravljam odluku da se poslije dugogodišnje pauze ponovo počne sa praksom e-peticija. Nadam se da to ovaj put neće biti puka kozmetika i PR, nego da će Vlada smoći hrabrosti da se suoči sa direktnim problemima građana”, rekao je on “Vijestima”.

Istog su stava i u Institutu alternativa.

“Dobro je da je, pa makar i nakon šest godina, konačno donijeta odluka da se broj potrebnih potpisa prepolovi. Međutim, kada građani podrže peticiju u traženom broju, to jedino obavezuje ministarstvo da podnese predlog Vladi na razmatranje”, kazali su iz te NVO.

Dodaju i da je “prethodni portal praktično umro onda kada je grubo i bez razumnog obrazloženja odbijena peticija o preimenovanju Policijske akademije Danilovgrad”.

“Stoga, tehničke pretpostavke ne mogu nadomjestiti nedostatak otvorenosti Vlade za inicijative građana - ako se i u tom pogledu situacija nije promijenila u odnosu na 2012. godinu, brzo će se obesmisliti i nova verzija portala. Osim toga, nova tehnička rješenja za portal bi trebalo da uključe i sistem izvještavanja o onome što je urađeno da se izglasane peticije i sprovedu”, kazali su iz IA, dodajući da je to važno kako bi građani “bili obaviješteni što se dešava sa njihovim predlozima onda kada su usvojeni i bili podstaknuti da češće koriste ovaj mehanizam za ideje koje smatraju važnim”.

Peticije koje su građani mogli podnijeti putem platforme e-peticije, odnosile su se na pitanja na nacionalnom nivou. Iz MJU su kazali da će zato u toku godine započeti aktivnosti na proširenju portala, kako bi građani mogli podnijeti i peticije za pitanja i teme koje su u nadležnosti lokalnih samouprava.

Na pitanje da li će za peticije na lokalnom nivou biti neophodan isti broj potpisa kao za one na nacionalnom, kazali su da će tek da razmotre to pitanje.

“MJU će ove godine započeti aktivnosti na proširenju portala, dok će posebna pitanja, između ostalog, i broj neophodnih potpisa, biti razmatran nezavisno od tehničkih priprema. Različitost u broju stanovnika i stepenu razvoja svake opštine ponaosob otvara pitanje opravdanosti postojećeg modela glasanja na nivou opština. Shodno tome će se, u saradnji MJU i pojedinačnih opština razmotriti mehanizmi za efikasno rješenje koje će biti u službi građana”, kazali su iz resora Pribilovićeve.

I Babović je stava da je broj potpisa od 3.000 dobar samo za pitanja od nacionalnog značaja.

“S obzirom na to da Crna Gora nije decentralizovana u dovoljnoj mjeri, mnoga pitanja iz nadležnosti Vlade tiču se samo građana jedne opštine. U tom smislu, treba razmisliti o uvođenju više pragova za potpise u odnosu na broj stanovnika pojedine opštine, jedan mehanizam može biti 0,5 do 1% od broja upisanih birača za pokretanje peticije”, predlog je Babovića.

Iz MJU su kazali i da će, pošto je portal razvijen prije sedam godina, tokom ove on biti tehnološki unaprijeđen.

Podrška za ćirilicu, albanski i romski jezik

Za dalji razvoj portala e-peticije, kako su kazali iz MJU, tom resoru su pristigle brojne sugestije građana i NVO. Jedna od njih je uvođenje ćirilične verzija sajta, dodaju i da je unaprijeđen sam sistem, te da je, u saradnji sa Kancelarijom UNDP u Crnoj Gori, u toku rad na boljoj vizuelizaciji sadržaja portala, kako bi on bio jednostavniji za korišćenje. Iz civilnog sektora je sugerisana i izrada portala na albanskom i romskom jeziku, što je, kao su kazali iz MJU, predviđeno ugovorom o realizaciji projekta.

Bonus video: