Za staro gvožđe dobili 24 nova vagona

“Dobili smo dvije odlične kompozicije, a da nijesmo dali ni euro gotovog novca. Vagone koje smo ovdje mogli jedino prodati u staro gvožđe za 2.800 do 3.000 eura po komadu”, istakao je Pavićević
400 pregleda 7 komentar(a)
Milivoje Pavićević, Foto: Zoran Đurić
Milivoje Pavićević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.10.2014. 20:39h

Preduzeće “Monte kargo” uspjelo je da zamijeni 151 teretni vagon, spreman za staro gvožđe, za 24 sređena, “kao nova”.

Izvršni direktor Milivoje Pavićević kazao je da su već dobili 12 vagona od firme iz Bugarske, sa kojom je sklopljen posao, i da uskoro očekuju još jednu kompoziciju iz Bugarske.

“Imamo obećanje Bugara da će narednih dana stići još 12 sređenih vagona. Ovi koji su stigli izgledaju kao novi i po ocjeni inženjera i ljudi iz Ministarstva odlično su rekonstruisani i moći će još dugo da se eksploatišu”, rekao je Pavićević.

On je rekao da su u teretnom željezničkom transportu pretprošle godine utvrdili da imaju puno neupotrebljivih vagona, a da je 156 bilo u katastrofalnom stanju.

“Našli smo se pred dilemom - da li da ih prodamo kao staro gvožđe, ili da pokušamo nešto drugo. Odlučili smo da raspišemo tender kojim smo ponudili da rekonstrukciju - sređivanje vagona platimo drugim vagonima. Na naše uslove je pristala firma iz Bugarske i ovih dana imamo rezultate tog dogovora”, pojasnio je Pavićević.

On je ocijenio da je obnavljanje voznog parka na pomenuti način višestruko korisno.

“Dobili smo dvije odlične kompozicije, a da nijesmo dali ni euro gotovog novca. Vagone koje smo ovdje mogli jedino prodati u staro gvožđe za 2.800 do 3.000 eura po komadu, Bugarima smo prodali za 25 odsto veću cijenu. Na kraju, da smo vagone prodali u staro gvožđe, novac bi sigurno bio potrošen na nešto, kako to obično i biva, a ovako ćemo za propale vagone, koji su trunuli na kolosijecima i služili za smještaj lutalica, dobiti dvije kao nove kompozicije od po 12 vagona”, istakao je Pavićević.

On je ocijenio da imaju dobar vozni park i da su spremni za vožnju, ako krenu nikšićki “Boksiti” i “Željezara”.

Vrijednost kompanije 20 miliona eura

Pavićević očekuje da će najvjerovatnije sljedeće godine ponovo pokušati da privatizuju firmu i tvrdi da su pripreme za to ljetos počele.

Posljednji, od prije dvije godine, propao je jer su Rumini za “Monte kargo” prvo ponudili 1,6 a potom 3,5 miliona eura, što je, smatra on, višestruko manje od vrijednosti firme.

“To nije bilo dovoljno jer je vrijednost kompanije, prema posljednjim realnim procjenama, skoro 20 miliona eura.”

Bonus video: