Žabljak: Ekološke nevladine organizacije počele turneju Euroskop

Tokom realizacije kampanje ,,Euroskop” predstavljaće se i mehanizmi učešća javnosti u procesu donošenja odluka iz oblasti životne sredine i klimatskim promjena, čime će se dati konkretan doprinos primjeni Arhuske konvencije u Crnoj Gori
491 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg skupa na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac
Sa današnjeg skupa na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac

Šest ekoloških nevladinih organizacija “Ozon”, “Breznica”, “Društvo mladih ekologa Nikšić”, “Sjeverna zemlja”, “Green Home” i “Centar za razvoj Durmitora” danas u podne u centru Žabljaka otpočeli su turneju, simbolično nazvanu „Euroskop“ koja je podržana od Fonda za aktivno društvo kroz projekat „De facto razvoj“, finansijski podržan od strane Evropske unije.

“Start na Žabljaku ima simboliku jer je prije 27 godina Crna Gora, jednoglasnom odlukom parlamentaraca, proglašena za ekološku državu i biće posvećen aktuelnoj temi upravljanja zaštićenim prostorima sa fokusom na Nacionalni park Durmitor i rijeku Taru. U narednih pet mjeseci organizovaće se sedam javnih dešavanja na centralnim gradskim prostorima Podgorice, Nikšića, Pljevalja, Berana, Rožaja i Ulcinja, sa ciljem boljeg informisanja građana o Poglavlju 27 i svega što podrazumijeva proces pregovora u tom, najkompleksnijem i finansijski najzahtjevnijem, segmentu evropskih integracija. Predstavnici ekoloških NVO će kroz direktnu komunikaciju za građanima i zainteresovanim institucijama razmatrati sve relevantne informacije vezane za poglavlje 27, aktuelni izvještaj o Crnoj Gori 2019, koji je prije nekoliko dana objavila Evropska komisija, izvještaj UNECSO o NP “Durmitor”, čije je objavljivanje najavljeno za 7. jun, lokalne ekološke planove i problem, dijeliti edukativno – informativne materijale, kako bi se javnost što je više moguće zainteresovala za praćenje procesa pregovora i relevantnih projekata koji se realizuju ili se planiraju.”, kaže Aleksandar Perović iz Green Home.

Tokom realizacije kampanje ,,Euroskop” predstavljaće se i mehanizmi učešća javnosti u procesu donošenja odluka iz oblasti životne sredine i klimatskim promjena, čime će se dati konkretan doprinos primjeni Arhuske konvencije u Crnoj Gori.

Istovremeno su se prikupljali potpisi peticije za zaštitu Sinjajevine od gradnje vojnih poligona. Na masovnoj podršci Žabljačanima se zahvalio Aleksandar Milatović iz GI „Sačuvajmo Sinjajevinu“.

Bonus video: