Zabranjen promet svježeg krastavca iz Albanije

Ministarstvo je apelovalo na potrošače da obrate pažnju pri kupovini tih proizvoda i prijave eventualno prisustvo na tržistu Fitosanitarnoj upravi ili Upravi za inspekcijske poslove
57 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 16:21h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zabranilo je promet svježeg krastavca iz Albanije, uvozniku Truka trade d.o.o, Podgorica, zbog povećanog sadržaja pesticida.

"Svježi krastavac uvezen je iz Albanije u količini od 761 kilograma i ustanovljeno je da ima povećan sadržaj aktivne materije spiroxamine u količini od 0,094 mg/kg što prevazilazi propisan MRL 0,05 mg/kg u skladu sa EU legislativom", piše u saopštenju resora Petra Ivanovića.

Takvu odluku Ministarstvo poljoprivrede je donijelo na osnovu Izvještaja o ispitivanju i Stručnog mišljenja CETI-a, kojim je utvrđen povećan sadržaj rezidua pesticida, tokom sprovođenja Programa monitoringa rezidua pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla za 2013. godinu.

Odluka je motivisana, kako su saopštili, i činjenicom da postoje dostupni podaci i informacije o mogućem štetnom djelovanju hrane na zdravlje ljudi koje su naučno utemeljene.

"Ministarstvo je uputilo i urgenciju Upravi za inspekcijske poslove da pojača inspekcijski nadzor u skladištu uvoznika i maloprodajnim objektima, u cilju potvrde da se sporni proizvod ne nalazi u prometu, kao i da se pojača inspekcijski nadzor prilikom uvoza ovih proizvoda. Sporni proizvod će biti uništen po Rješenju Sanitarne inspekcije", stoji u saopštenju.

Ministarstvo je apelovalo na potrošače da obrate pažnju pri kupovini tih proizvoda i prijave eventualno prisustvo na tržistu Fitosanitarnoj upravi ili Upravi za inspekcijske poslove.

Bonus video: