Zakupci privremenih objekata održali protest u Budvi

Zakupci trgovačkih i objekata brze hrane, zaprijetili su danas da neće dozvoliti da njima budu uklonjeni objekti
7506 pregleda 17 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Vuk Lajović
Sa protesta, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.03.2019. 15:55h

Više od 200 ljudi, okupilo se danas na kružnom toku na ulazu u Budvi u znak protesta zahtijevajući od Ministatrstva održivog razvoja i turizma i JP “Morsko dobro” da im dozvoli da njihovi lokali ostanu na dijelu šetališta prema moru kod gradske Pošte. Protestu su prisustvovali zakupci i radnici šest otvorenih diskoteka, kao i osam trgovačkih lokala brze hrane i restorana

Protest je zakazan i za sjutra, kada bi resorno ministarstvo trebalo da odluči o zahtjevu da se diskotekatama dozvoli rad još ove sezone, te da objekte uklone najkasnije do 31. oktobra.

Dok se na kružnom toku odvijao protest, u prostorijama Morskog dobra održavao se sastanak kome su prisustvovali ministar Pavle Radulović, direktor Morskog dobra Predrag Jelušić, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević i avokat Zoran Piperović, pravni zastupnik vlasnika šest diskoteka.

Na sastanku, kako nam je rečeno, nije se detaljisalo o kojim privremenim objektima je riječ, da li su u pitanju diskoteke ili trogavački i lokali brze hrane, koji takođe na toj lokaciji postoje više od 20 godina.

Radulović je na kraju sastnaka “ Vijestima” kazao da su ostali svi na svojim pozicijama, ali da će kolegijum Ministarstva sjutra odlučiti o zahtjevu, nakon što su čuli stav gradonačelnika Carevića.

“Ostali smo na svojim pozicijama, Ministarstvo nije saglasno da takva ponuda ostane, to nije primjerena lokacija za takvu vrstu ponude. Predsjednik Opštine Carević je ostao pri stavu da on suštinski saglasan sa vlasnicima lokala. Da formalno ne može da da saglasnost, jer poštuje kontinuitet vlasti, odnosno parlamentarne većine. Međutim, situcija je značajno promijenjena, jer on suštinski podržava i priča više onakva kakva je bila. Morsko dobro i zakupci su saglasni da se iz ovoga nađe izlaz”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima i on je saglasan da je potrebno naći izlaz .

“Oni tamo imaju ozbiljno vrijednu imovinu, nije im obezbijeđena lokacija na koju bi je preselili. Mi smo danas gro vremena potrošili razgovarajući šta bi bila ta alternativna lokacija, a šta da radimo sa njima dok se ta alternativna lokacija ne obezbijedi. Artikulsan zahtjev da se lokalima dozvoli da rade još ovu sezonu, pod uslovom da se obavežu da ih sami uklone do 31. oktobra. Kolegijum Ministarstva će se sjutra izjasniti tokom dana”, kazao je Radulović.

On je ponovio da Carević suštinski podržava tu ideju, ali formalno ne može da reaguje jer je incijativa za njihovo uklanjanje već jednom artikulsana od njegovog prethodnika (Dragan Krapović).

“Poštujući kontinuitet vlasti nije spreman da se formalno o tome izjasni. Ovo je značajno promijenilo situaciju u kojoj smo bili. Imamo jasno izjašnjenje gradonačelnika, to što nije formalno , može da bude problem, ali u prisustvu visokih dužnosnika i pravnog zastupnika, on je jasno iznio svoj stav, tako da mene kao čovjeka i funkcionera podjednako obavezuje”, naglasio je Radulović.

Protest će biti održan i sjutra u očekivanju kako će odlučiti resorno ministarstvo.

Bivši gradonačelnik Dragan Krapović je još ranije iznio jasan stav Opštine, koja iako nema ingerencije za dio šetalašta prema moru da se oni zalažu za uklanjenje privremenih objekata , kao što je to učinjeno sa strane kojom gazduje lokalna uprava.

Tada je iznijet i stav da ne smije biti selektovnog pristupa, odnosno da ukoliko se nekome na toj lokaciji dozvoljva da ostane da to treba da se učini sa svim lokalima.

Zakupci trgovačkih i lokala brze hrane uputili pismo Jelušiću

Zakupci trgovačkih i lokala brze hrane na prostoru šetališta iza gradske pošte, gdje se nalaze i popularne dikosteke, koji su takođe protestovali, uputili su juče urgentno pismo direktoru JP “Morsko dobro” da im se dozvoli da rade ovu sezonu.

“Novim planom naše objekti, su zajedno sa šest otvorenih šankova izbrisani. S obzirom da nas niko nije pomenuo sve vrijeme, kao da ne postojimo, postaklo nas je da vam se obratimo. Budući da je u pitanju prostor u centralnoj gradskoj zoni, koji bi trebalo prethodno planski definisati, a nakon toga pristupiti, uklanjanju kroz postupak planskog uređenja. Saglasnosti koje ste tražili da pribave šankovi, mi nismo tražili, jer smatramo da naši lokali ne stvaraju buku, nemamo muziku, ni stolove, naši gosti se ne zadržavaju ispred lokala. Smatramo da se ovaj plan donio selektivno. Nalazimo se na pragu turističke sezone i nije očekivano sada da ovaj prostor u glavnoj gradskoj zoni bude adekvatno uređen, što je jedan od razloga da nam date podršku i nađete kompromis”, navodi se u pismu koje je pročitano da protestu.

Galerija

Bonus video: