Zapadnjaci traže baš ovo što mi imamo

U ukupnom broju noćenja godišnje Kolašin učestvuje sa svega 0,5 odsto
4 komentar(a)
sjever, Foto: Montenegro-travel.me
sjever, Foto: Montenegro-travel.me
Ažurirano: 13.04.2015. 19:41h

Kontinentalni dio Crne Gore ima ogromne turističke potencijale, koji do sada nijesu dovoljno iskorišteni i na pravi način predstavljeni na tržištu. Što prije treba početi sa aktivnostima, koje bi takvo stanje promijenile. To su, između ostalog, poruke poslate sa predstavljanja novoformirane NVO Udruženje za razvoj turizma u Kolašinu.

Osnivači tog udruženja, najavili su da će uskoro i u ostalim sjevernim opštinama, koje pretenduju da se predstave kao turističke destinacije biti osnovana slične organizacije.

Sve one će kasnije postati dio Udruženja za razvoj kontinentalnog turzma, čije će sjedište biti u Kolašinu.

“Crna Gora ove godine polako prelazi na zapadnoevropska tržišta, a na njima se traži baš ono što mi imamo. Istočnoevropska tržišta više su bila koncentrisana na primorje, a mi treba da budemo svjesni da nam je ovo šansa da svoje kapacitete popunimo gostima sa zapadonevropskih tržišta”, kazao je Luka Bulatović, vlasnik turističke agencije “Eksplorer” i jedan od osnivača Udrženja za razvoj turizma u Kolašinu.

Prema njegovim riječima, značajnije napretke valorizacije turističke ponude Kolašina nije moguće postići bez pomoći države.

Bulatović smatra da skijališta treba da budu državna.

“Iz Kolašina poručujemo da to želimo što prije. U region možemo naći primjere da taj vlasnički model dobro funkcioniše. Državno preduzeće Skijališta Crne Gore omogućilo bi znatno dužu i sadržajniju turističku sezonu”, rekao je on.

Bultović je podsjetio da su neke kolašinske planine, uprkos ogromnim potencijalima, koji bi bili atraktivni i za zahtjevne strane turiste, potpuno neiskorištene i nepoznate. Takođe, tvrdi on, kolašinska vanpasionska ponuda je na “osrednjem nivou”, a kako ocjenjuje, nezamislivo je da taj turistički centar nema, na primjer, sankalište i kampove.

“Gdje god se krenemo oko nas su potencijali, ali i siromaštvo. Kolašin nije ispratio mnoge aktivnosti Vlade Crne Gore kada je riječ o turizmu. Nijesmo se pronašli ni u nizu državnih dokumenata koji su se odnosili na turizam”, kazao je predsjednik novoformiranog udruženja Zoran Vlahović.

Prema zvaničnim statističkim podacima, nagalasio je on, u ukupnom broju noćenja ostvarenih godišnje na nivou države Kolašin učestvuje sa svega 0,5 odsto.

Vlahović smatra da je to poražavajuće.

“Iamamo 594 kreveta u privatnom i oko 478 u hotelskom smještaju. Turizam u Kolašinu je jedna minorna oblast, uprkos svim potencijalima. Pripremamo anketu za turističke poslenike, a na osnovu njihovih odgovora stvorićemo realnu sliku stanja ovdašnjeg turizma, a onda i osmisliti kako dalje”, rekao je on.

Osnivači Udruženja za razvoj turizma u Kolašinu poslali su incijativu lokalnoj upravi da se uradi strategija razvoja te privredne grane, u čemu bi aktivno učestvovao i NVO sektor.

U planu im je i organizovanje okruglog stola, na kojem bi tražili odogovore za kolašinske probleme kada je riječ o turizmu, ali će, najavljeno je sa osnivačke skupštine, pozvati da pomognu i strane eksperte iz te oblasti.

Vlasnici agencija nezadovoljni radom Turističke organizacije

Iako osnivači Udruženja za razvoj turizma u Kolašinu na predstavljanje svoje organizacije nijesu pozvali nikog iz lokalne Turističke organizacije (TO), skup nije prošao bez kritika upućenih na njen rad. Podsjećajući da ima dvije turističke agencije, jednu na primorju i drugu, osnovanu prije 10 godina u Kolašinu, Luka Bulatović je rekao da nije zadovoljan saradnjom sa TO.

“Imam utisak da su iz TO 'povukli ručnu' kad je riječ o nama koji dovodimo goste u Kolašin. Prije par sedmica održana je manifestacija Maraton preko Sinjavine. Moja je firma jedina koja je prošle godine uložila u zimske sadržaje, kupovinom oko 8 motornih sanki i kompletnom opremom za 20 ljudi, zatim, krplji i novom skijašnicom, a nijesmo bili ni pozvani na maraton”, požalio se Bulatović.

Bonus video: