Zaštićeno dobro postaje preduzeće

Iz javnog preduzeća, na čijem je čelu Azra Vuković, nijesu odgovorili na optužbe Šabovića da se teži privatizaciji društvenih dobara
90 pregleda 1 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Vesko Belojević
Skadarsko jezero, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.11.2016. 21:04h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) će do kraja godine biti transformisane u Društvo sa ograničenom odgovornošću (doo).

To je "Vijestima" saopštilo više nezvaničnih izvora iz NPCG, dok iz preduzeća na čijem je čelu Azra Vuković nijesu precizirali model transformacije.

"Zakon o Nacionalnim parkovima 2014. godine je definisao potrebu za transformacijom preduzeća u privredno društvo. Na sastancima koji su održani prethodnih dana se razgovaralo o svim potencijalnim oblicima transformacije preduzeća", odgovoreno je "Vijestima" iz NPCG.

Oni nijesu odgovorili na optužbe člana socio-ekonomskog foruma NP "Prokletije" Mirze Šabovića da se transformacijom teži privatizaciji društvenih i prirodnih dobara.

"Vrlo smišljenim potezima želi se postići klasična privatizacija i pohara društvenog dobra, a to je uvod za nastavak pljačke plavsko-gusinjskih šuma za račun političko-šumarskog lobija", kazao je Šabović.

Na pitanje novinara "Vijesti" ko pljačka šume i društvena dobra, on je odgovorio da je to javna tajna i da ne želi da ih proziva poimenice. Iz NPCG su pozvali Šabovića da sve informacije koje ima procesuira državnim organima.

Ocijenili su da ih Zakon obavezuje da transformišu preduzeće.

"Zakon o Nacionalnim parkovima je usvojen glasovima tadašnje parlamentarne većine, koju su činili DPS i SDP, i Nacionalni parkovi, u skladu sa tim zakonom, još je ranije trebalo da odrade transformaciju preduzeća u neki od oblika privrednog društva".

Zakon o nacionalnim parkovima, kojim je predviđeno da se JPNP transformišu u privredno društvo u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu zakona, stupio je na snagu 2014. Transformacija je obavezna i po Zakonu o unapređenju poslovnog ambijenta, kojim je predviđeno da javna preduzeća u sistemu ne mogu da postoje. Iz Ministrastva održivog razvoja i turizma ranije su pojasnili da su raspoloživi modaliteti transformacija NPCG u akcionarsko društvo (AD), doo, ali i drugi u državnom vlasništvu.

Oni su tada kazali da će transformacija NPCG u privredno društvo biti gotova do kraja godine.

Ocijenili su da je do kašnjenja došlo jer je to složen i specifičan proces.

Kasnilo se i zbog složene organizacije

"Ispostavilo se da je bilo potrebno više vremena da se dođe do kvalitetnog modela transformacije, i to iz više razloga. JPNP ima veoma složenu organizacionu strukturu koju, između ostalog, čini pet organizacionih jedinica u vidu pet nacionalnih parkova. Kako i Zakon nalaže, zaštita, unapređivanje i razvoj nacionalnih parkova je djelatnost od javnog interesa. To uslovljava dodatnu odgovornost koju imamo u odnosu na definisanje modela buduće strukture upravljanja najvrednijim dijelom 7,3 odsto teritorije Crne Gore. Konačno, Zakonom o nacionalnim parkovima utvrđeno je da buduće privredno društvo treba da ispunjava uslove za upravljanje zaštićenim prirodnim dobrima koji su propisani Zakonom o zaštiti prirode", saopštili su ranije iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, taj aspekt je posebno bitan radi finansijske samoodrživosti.

Bonus video: