Završene zimske karnevalske fešte u Kotoru

Slavni sud je na Trgu od oružja osudio Đudića Ultima Montanjaru, krivca za sve nevolje koje su Kotor snašle u prošloj godini
1455 pregleda 0 komentar(a)
Sa karnevala, Foto: Krsto Vulović
Sa karnevala, Foto: Krsto Vulović

Velikom karnevalskom povorkom glavnom gradskom saobraćajnicom, suđenjem i spaljivanjem karnevala u Kotoru su sinoć završene zimske kotorske karnevalske povorke.

Na poslijednji đir Montanjaru su pratile bleh muzike iz Đenovića i Kotora, mažoretke “Fešta”, “Alisa” i “Lili” iz Herceg Novog, “Infinity dance studio”, karnevalske grupe Karampana, Za dešpet i Kosmopolitanke, Lastovski karneval, djeca iz vrtića “Radost” i “Osmijeh,” “Univerzitet umetnosti” iz Beograda, Dom starih iz Risna, Teatar 303, maškarane grupe kotorske Gimnazije, Pomorskog fakulteta i kotorskih osnovnih škola.

Slavni sud je na Trgu od oružja osudio Đudića Ultima Montanjaru, krivca za sve nevolje koje su Kotor snašle u prošloj godini.

On je nakon presude uz vatromet spaljen na Maceu.

Fešta se potom preselila na glavni gradski trg uz Terrarosse i Gorana Karana.

Pehar za najbolju masku pripao je karnevalskoj grupi Karampana za maske Zmajevi s Pestingrada, Rocher Ferrero i Stanovnici Starog grada.

Pehar za drugo mjesto dobila je Karnevalska grupa Za dešpet sa maskom Vidi Veneciju i umri, vidi Kotor i živi.

Kosmopolitanke sa maskom Egzotično putovanje osvojile su pehar za treće mjesto.

Prelazni pehar karnevalska grupa Za dešpet ove godine predala je Karampani.

Pehar za najbrojniju masku sa 660 učesnika dobila su djeca JPU “Radost”, a organizator JU Kulturni centar “Nikola Đurković” odlučio je da im dodjeli i specijalnu nagradu u iznosu 500 eura.

Pehari za doprinos ovogodišnjem karnevalu dobili su: Privatni vrtić “Osmijeh”, Osnovne škole: “Njegoš”, “Veljko Drobnjaković” iz Risna, “Nikola Đurković” iz Radanovića,”, “Ivo Vizin” sa Prčanja, “Univerzitet umetnosti” iz Beograda, Dom starih “Grabovac” iz Risna, Gradske muzike Đenovića i Kotora, Gimnazija Kotor, Pomorski fakultet i Teatar 303.

Specijalne nagrade organizatora u vidu izleta dobili su učenici kotorske Gimnazije i prčanjske Osnovne škole, a štićenici Doma starih iz Risna na poklon će dobiti koncert.

Najboljoj masci u kategoriji pojedinačnih maski na maskenbalu Gospodari tame dodijeljen je pehar i na karnevalu.

Organizator Tradicionalnog zimskog kotorskog karnevala je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, suorganizator Turističa organizacija Opštine Kotor, partner u organizaciji NVO „Fešta“ Kotor, a pokrovitelj je Opština Kotor.

Bonus video: