Završeni šestomjesečni treninzi i druženje na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje

Na početku projekta je, putem međunarodnog standardizovanog SIS (Social Inclusion Scale) upitnika, urađen trenutni presjek stanja kada je uključenost starijih osoba u sistematskim tjelesnim aktivnostima u pitanju
438 pregleda 1 komentar(a)
Učesnici programa, Foto: Svetlana Mandić
Učesnici programa, Foto: Svetlana Mandić

Na nikšićkom Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje svečano je obilježen završetak šestomjesečnog eksperimentalnog programa projekta „Efekti tjelesnog vježbanja na inkluziju osoba starije životne dobi EPA-SIOP“ koji je realizovao pomenuti fakultet, a finansira Ministarstvo nauke. Riječ je o projektu koji je namijenjen osobama iznad 55 godina, a koji će, nakon analize dobijenih podataka rezultirati i priručnikom koji će biti publikovan.

"U projektu je učestvovalo je 60 osoba koje su bile podijeljene u tri grupe. Sa jednom grupom su se sprovodili treninzi, druga grupa je imala organizovana druženja, dok je treća grupa bila kontrolna”, kazao je Duško Bjelica koji je bio na čelu ovog projekta, zajedno sa Stevom Popovićem i saradnicama u nastavi, Marinom Vukotić i Goricom Zorić.

Na početku projekta je, putem međunarodnog standardizovanog SIS (Social Inclusion Scale) upitnika, urađen trenutni presjek stanja kada je uključenost starijih osoba u sistematskim tjelesnim aktivnostima u pitanju.

Interesovanje za učešće u projektu bilo je izuzetno veliko, posebno za grupu za treniranje. Kako je objasnila mr Marina Vukotić projektom će se dobiti relevantni podaci koji će pokazati u kojoj mjeri tjelesna aktivnost može uticati na inkluziju osoba starije dobi.

"Želimo da, ovim eksperimentalnim programom i istraživačkim rezultatima na kraju, ukažemo na uvođenje adekvatnih mjera koje bi dovele do poboljšanja stila života, kao i da utvrdimo efekte tjelesne aktivnosti kod osoba starije dobi kada su u pitanju društvena umreženost i podrška, usamljenost i društvena izolacija, kvalitet društvenih odnosa, društvene mogućnosti. Namjera nam je i da podignemo svijest o važnosti fizičke ativnosti i njenog uticaja na zdravlje“, kazala je Vukotić.

Učesnici projekta su bili više nego zadovoljni dobijenim rezultatima i nadaju se da će Fakultet pronaći način da sa njima nastavi rad.

“Ovo pola godine je za mene bilo kao jedan novi život zato što imam dva diskusa i problem sa kostima. Prošlu zimu sam stalno bila na terapijama a ove godine nijesam tabletu popila za šest mjeseci vježbe. Za mene je ovo zaista bilo divno – i psihički, i fizički, a imali smo i dodatno vremena za druženje. Ljudi nijesu mogli da me prepoznaju kako sam bila aktivna nakon ovoga. Svako jutro odradim dio vježbi koje nas je Marina naučila. Što je budem u moći poduprijeću sa svih strana da ovo nastavimo. Zahvalna sam im za zimu koju sam prošla bez bola i tablet”, kazala je Milijanka Vuković.

Branislavu Zečeviću je posebno drago što se neko sjetio starijih osoba.

“Hvala im što su se sjetili naše generacije, da nas uključe da budemo zdraviji, da nas okupe da se družimo. Mislim da je to rijetko i pravi potez koji su napravili. Imali smo testove kada smo došli na trening i posle završenog da kursa od šest mjeseci i rezultati su neuporedivo bolji nego kada smo se pojavili. To dosta govori”, kazao je Zečević.

Interesovanje Nikšićana premašilo je očekivanja pa je zaposlenima na Fakultetu bilo žao što ovoga puta vrata svoga doma nijesu mogli da otvore za veći broj ljudi. Dekan Fakulteta, Stevo Popović, obećao je da će, ukoliko učesnici projekta, ali i oni koji vježbaju sa njima, budu zainteresovani da to bude nastavljeno, Fakultet uraditi sve što je u njihovoj moći da im izađu u susret.

I Marini Vuković, koja je aktivno trenirala sa pripadnicima treće dobi, bilo bi drago da nastave sa treninzima.

“Ova populacija, ne samo u Nikšiću nego u Crnoj Gori, nema gdje da trenira jer su svi fitnes centri prilagođeni mladima. Za mene je ovo bio veliki izazov jer mi je ovo bila prva prilika da radim sa osobama starije životne dobi. Veliki izazov je bio da napravim trenažni proces za njih. Išli smo laganim intezitetom, ali kako su oni napredovali radili su čak i teže vježbe, što mi je drago”, istakla je Vukotić.

Zadovoljstvo ne kriju ni članovi grupe za druženje za kojih su bile organizovane prezentacije, radionice, gostovanja.

Pomenuti projekat je novina u Crnoj Gori i učesnici projekta, ali i zaposleni na Fakultetu, nadaju se da će priča o rekreaciji osoba starijih od 55 godina biti nastavljena možda i u nekom većem broju.

Bonus video: