Zbog koronavirusa od subote obustavljeni letovi prema Milanu i Bolonji

Knežević je rekao da se radi o preventivnoj mjeri kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u Crnu Goru
17584 pregleda 8 komentar(a)
Obustavljeni letovi prema Milanu i Bolonji, Foto: Shutterstock
Obustavljeni letovi prema Milanu i Bolonji, Foto: Shutterstock

Letovi iz Crne Gore prema sjeveru Italije, odnosno ka Milanu i Bolonji privremeno će se obustaviti od subote, 29. februara, zbog sprječavanja širenja koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

„Zbog trenutne epidemiološke situacije koja vlada na sjeveru Italije, Ministarstvo zdravlja je, na predlog Instituta za javno zdravlje, donijelo naredbu o privremenoj zabrani putovanja ka i iz Crne Gore ka sjeveru Italije. Naredba se donosi radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u Crnu Goru, suzibanja i prenošenja u druge zemlje, zbog čega se privremeno se obustavljaju letovi putnika iz Crne Gore ka aerodromima u Milanu i Bolonji i obratno“, kazao je generalni direktor Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Miro Knežević.

On je dodao da se radi o preventivnoj mjeri kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u Crnu Goru.

Ditektor Aerodoroma Crne Gore Danilo Orlandić naveo je da iz Crne Gore ka Italiji saobraćaju četiri avio kompanije (Montenegro airlines, Al Italija, Wizz Air, Ryanair) koje lete ka tri destinacije i to ka Milanu, Bolonji i Rimu.

„Privremenom mjerom koju je donijelo Ministarstvo zdravlja, a koju smo mi obavezni da poštujemo, suspenduju se letovi ka Milanu i Bolonji, što znači da se linija ka Rimu i dalje odvija u normalnom saobraćaju“, kazao je Orlandić.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša pojasnio je da je Institut napravio procjenu rizika vezano za epidemiju koja se na sjeveru Italije dešava sa novim koronavirusom.

„Imajući u vidu da imamo direktne avionske veze sa Italijom i da tim avionima dolazi veliki broj putnika, mogućnost inportacije virusa u Crnu Goru je velika. Institut je, bazirajući se na zaključcima Nacionalnog koordinacionog tima, od 26.02.2020. godine, predložio donošenja odluke o odlaganju putovanja u ta područja za stanovnike Crne Gore“, rekao je je Mugoša.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban dodala je da će Sanitarna inspekcija i dalje vršiti stavljanje pod zdravstveni nadzor putnika na aerodromu u Podgorici, zbog konekcija letova iz Italije preko iz Rima i drugih evropskih destinacija. „Molimo putnike koji putuju iz pravca Milana, konekcijama preko Rima, Budimpešte ili Tirane, da se obavezno jave graničnoj policiji ili sanitarnoj inspekciji da ih stavi pod zdravstveni nadzor“, apelovala je Orban.

Bonus video: