Zgrade u Kolašinu građene bez ijedne dozvole

Podaci iz Plana socijalnog stanovanja govore da je čak 12 objekata za socijalno stanovanje u Kolašinu izgrađenih u posljednjih petnaestak godina nelegalno, problematična i njihova sigurnost
4148 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Holandska kuća, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Holandska kuća, Foto: Dragana Šćepanović

Prema podacima iz Plana socijalnog stanovanja, koji su odbornici lokalnog parlamenta usvojili prije par dana, 12 zgrada je nelegalno i nijesu formalno opštinsko vlasništvo. Riječ je o objektima u kojima je odavno podijeljen veći dio stanova na korišćenje i koje odavno slove za opštinske.

„Organu lokalne uprave nadležnom za legalizaciju 16. jula 2018. godine, podneseno je 12 zahtjeva za legalizaciju stambenih zgrada da bi se izvršio upis prava svojine nad objektima socijalnog stanovanja koji su dodijeljeni na korišćenje građanima...Geodetski elaborati nijesu naručeni, a organ lokalne uprave ne posjeduje zakonom propisanu dokumentaciju: rješenja o lokaciji, urbanističke uslove, projekte zgrada, građevinske i upotrebne dozvole...“, piše u Planu socijalnog stanovanja.

Time su potvrđene i česte tvrdnje iz lokalne opozicije, prema kojima je problematična gradnja i dokumentacija čak i onih zgrada, koje su građene novcem Vlade ili stranih donatora.

Legalizacija predstoji, između ostalog, i zgradi u Ulici Dunje Đokić. Prema podacima koje su prije nekoliko godina saopštili iz lokalne uprave, gradnja tog objakta u kojem je nezavršeno još pola stanova, koštala je preko milion eura. Zgrada nema građevinsku niti upotrebnu dozvolu. Iz ugovora između izvođača radova, preduzeća „T&M gradnja” i Opštine, vidi se da su se tadašnji lokalni čelnici naknadno odlučili da se dograde dva sprata, što je koštalo oko 400.000 eura. Zbog toga je na temeljima planiranim za objekat sa 24 stana, izgrađeno 42.

Bivša predsjednica Opštine Željka Vuksanović više puta je izjavljivala kako je prije svega neophodno procijeniti sigurnost te zgrade, odnosno električne, vodovodne i kanalizacione priključke.

„Sve što je bilo sumnjivo oko izgadnje te zgrade poslato je Specijalnom državnom tužiocu još prošle godine. Još nemamo povratnu informaciju“, rekla je ona dok je bila na čelu izvršne vlasti u Kolašinu.

Izgradnja je počela 2006. godine, a ključeve za završene stanove tadašnji ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović podijelio je u septembru 2012. godine.

U Planu socijalnog stanovanja piše i da je Opština u julu 2017. godine izmirila sredstva u iznosu od 200.500 eura, po ugovoru o hipoteci, zbog legalizacije takozvane Holandske kuće na Starom pazarištu.

U tom tokumentu piše i da je za taj objekat pokrenuti postupak za upis kod Uprave za nekretnine. Lokalna vlast planira i da donese novu odluku o raspodjeli, s obzirom na to da je prethodnu ukinuo Ustavni sud.

Opština je 2007. godine, uz tehničku podršku organizacije HELP, dobila kredit od 442.000 eura od Holandskog međunarodnog stambenog fonada (DIGH) za taj objekat. Zvanično, u zgradi stanove je trebalo da dobiju zaposleni u lokalnoj upravi i javnim preduzećima koji imaju niska primanja, ali je jedan dio stanova bio predviđen i za socijalne slučajeve. Pred lokalne izbore 2009. godine, bez utvrđivanja kriterijuma za raspodjelu i bez konkursa, vlast je raspodijelila nezavršene stanove. Tu odluku ukinuo je Ustavni sud.

U Planu piše i da legalizacija, upis kod Uprave za nekretnine, predstoji i za zgrade Help I i II u Smajlagića polju, kao i za VI zgradu u Izbjegličkom naselju. Tek treba, između ostalih, da se legalizuje i takozvana Njemačka kuća na Starom pazarištu. Iz lokalne uprave planiraju da u toj i još nekoliko kuća provjere osnov korišćenja stambenih jedinica, a da zaključe ugovore sa legalnim korisnicima.

Iz lokalne uprave procjenjuju da su i barake kod Doma zdravlja i u Smajlagića polju u lošem stanju, te se ne predlaže ulaganja za renoviranje. Međutim, iz Opštine planiraju da naprave analizu završnih radova i procjenu za to potrebnih sredstava za stanove u drugom ulazu zgrade u Ulici Dunje Đokić.

Ljekari deceniju čekaju da uknjiže stanove

Čak deceniju nakon što su nekolicini ljekara kolašinskog Doma zdravlja podijeljeni ključevi stanova u zgradi pored hrama Svetog Dimitrija, iz Opštine su nedavno najavili mogućnost legalizacije tog objekta. Sekretarka za urbanizam Ljiljana Rakočević, prije nekoliko mjeseci, na brojna novinarska pitanja oko neophodnih “papira” za taj objekat i vlasništva, odgovorila je samo da je predat zahtjev za legalizaciju. Ona je rekla I da će “sva pitanja biti riješena kroz proces legalizacije”.

Prema onome što su saopštavali prethodnici Rakočevićeve, objekat nije bio uklopljen ni u plansku dokumentaciju. Navodno postoji glavni projekat poslovno-stambenog objekta, u kojem su sadržani urbanističko-tehnički uslovi za lokaciju koja zahvata drugu katastrasku parcelu, a ne onu na kojoj je zagrada sagrađena.

Izgradnja tog objekata koštala je 609.000 eura.

Bonus video: