ZZZCG: Nismo plaćali asistente u nastavi zbog izbornog zakona

Iz Zavoda imaju objašnjenje i zašto će asistenti za vrijeme raspusta kući bez ikakve nadoknade
2 komentar(a)
vrtić, Foto: Shutterstock
vrtić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2014. 19:38h

Plate asistenata u nastavi su kasnile u tri škole jer su izvještaji o njihovom angažmanu dostavljeni poslije 24. marta, kad su po osnovu Zakona o finansiranju političkih partija, bile zabranjene isplate.

Tako iz Zavoda za zapošljavanje odgovaraju na pritužbe asistenata u nastavi, koji rade sa djecom sa posebnim potrebama, da su im kasnile plate, koje iznose 200 eura.

Iz Zavoda imaju objašnjenje i za to da će asistenti za vrijeme raspusta kući bez ikakve nadoknade: "Sva angažovanja po osnovu javnih radova su privremenog karaktera, na određeno vrijeme, dok postoji potreba za određenom aktivnošću, kao što je podrška djeci za vrijeme nastave, s obzirom na to da je završena školska godina, tako i njihov angažman po ovom osnovu prestaje".

Kako objašnjavaju, postoje dvije vrste asistenata koji se angažuju posredstvom Zavoda, i to asistenti u nastavi (u vrtićima, školama, NVO podrška u nastavi djeci sa teškoćama u razvoju) i personalni asistenti (podrška djeci sa težim teškoćama, koja nisu dio redovnog obrazovnog sistema).

Ove godine bilo je angažovano 165 asistenata u nastavi i 100 personalnih asistenata.

"Cilj organizovanja ovih Javnih radova je povećanje zapošljivosti asistenata i pružanja podrške licima sa teškoćama u njihovom razvoju od najmlađih uzrasta, kroz vrtiće i osnovne škole. Integracijom u društvo i sistem obrazovanja, doprinosi se suzbijanju isključenosti iz društva, koji je jedan od oblika diskriminacije", kazali su iz Zavoda, koji vodi Vukica Jelić.

Bonus video: