Dubljević: Imamo potrebne saglasnosti, Kurgaš: Netransparentni ste

Brod će se baviti istraživanjima postojanja eventualnih vrijednih ležišta nafte
60 pregleda 1 komentar(a)
Polar Empress, Foto: Shipspotting.com
Polar Empress, Foto: Shipspotting.com
Ažurirano: 01.11.2018. 14:59h

Norveški brod za specijalna seizmička istraživanja “Polar Empress” krenuo je prekjuče iz voda sjeverozapadne Afrike, prema Crnoj Gori, gdje će u narednih 40-ak dana istraživati postojanja eventualnih komercijalno vrijednih ležišta nafte i prirodnog gasa u Crnogorskom podmorju.

Trodimenzionalna seizmička istraživanja na oko 1.200 kilometara kvadratnih površine morskog dna u crnogorskom dijelu Jadranskog mora, u dijelu blokova koje je za istraživanje i eventualnu eksploataciju nafte i plina koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek.

Iako ekolozi tvrde da još nemaju informaciju na koji način ova istraživanja podmorja mogu uticati na biljni i životinjski svijet, direktor Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević kazao je medijima da je procjena uticaja na životnu sredinu za projekat geofizičkih istraživanja završena i da je to usvojila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, što je i preduslov za početak istražnih radova.

On je kazao je i da su seizmička istraživanja vrsta geofizičkih istraživanja koja podrazumijevaju mjerenje brzine prostiranja talasa, i na osnovu njih utvrđivanje geoloških karakteristika Zemljine kore.

Bušenje bi trebalo da bude započeto krajem naredne ili početkom 2020. godine.

“U Crnoj Gori je u toku uništavanje rijeka i brojnih drugih prirodnih resursa. Zbog toga naš SOS nije samo za Jadran, već SOS za Montenegro”- objašnjava pokretač Fejsbuk grupe “SOS za Montenegro” Mirsad Kurgaš iz Bara.

Naglašava da crnogorska javnost nije upoznata sa potencijalnim rizicima i štetnim posljedicama od istraživanja i eventualne eksploatacije ugljovodonika iz morskog dna, a cijeli proces ustupanja podvodnih resursa prekriven je velom državne tajne.

“Za sve informacije upućuju nas na Agenciju za ugljovodonike, koju je osnovala Vlada kada je započela proces davanja koncesija na istraživanje Jadranskog mora...”, kazao je Kurgaš za Radio Tivat.

Dodaje da je veoma netransparentan proces donošenja odluke o pristupanju istraživanju i eksploataciji fosilnih goriva i sve podrazumijevajuće radnje koje su joj prethodile.

U okviru kampanje SOS za Montenegro, grupa građana je pokrenula potpisivanje peticije za stavljanje moratorijuma na dalja istraživanja i eksploataciju ugljovodinika iz crnogorskog dijela Jadrana, koja je dostupna na FB stranici kampanje. Namjeravaju uskoro da organizuju i protestni marš od Ulcinja do Herceg Novog.

Bonus video: