Crna Gora nakon 56 godina bez lutrijskih igara

Lutrija obavijestila igrače da će posljednja kola Tota, Lota i Tombole biti 29, 30. ili 31. decembra
1198 pregleda 29 komentar(a)
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Lutrija Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.12.2016. 06:24h

Lutrija Crne Gore prestaje da priređuje lutrijske igre na sreću 31. decembra ove godine, nakon 56 godina rada, obavijestili su iz ove kompanije igrače.

Ugovor o koncesiji za lutrijske igre nakon dodatnog produžavanja ističe 31. decembra i više nije mogao biti produžen, a Uprava za igre na sreću Ministarstva finansija nije nije raspisala oglas za novu koncesiju.

Lutrija je u petak obavijestila igrače da će posljednja kola Tota, Lota i Tombole biti 29, 30. ili 31. decembra, kao i da 11 vrsta grebalica povlači iz prodaje 31. decembra u 18 časova.

Lutrija je prošle godine uputila zahtjev Upravi za igre na sreću da im se koncesija dodatno produži, ali je tadašnji direktor Ilija Vukčević to odbio u septembru prošle godine jer u zakonu piše da se koncesija izdaje na 10 godina, a da se može produžiti samo jednom za pet godina što je već bilo urađeno.

Međutim, to Vukčevićevo rješenje se izgubilo između kabineta potpredsjednika Vlade i predsjednika Komisije za ekonomsku politiku Vujice Lazovića i kabineta ministra finansija Radoja Žugića, zbog čega ga je Vlada usvojila tek u junu ove godine. Time se izgubilo vrijeme da se izradi novi zakon u dijelu lutrijskih igara, jer u sadašnjem postoji veliki broj rupa i privilegija za Lutriju Crne Gore u odnosu na ostale priređivače, zbog čega je godišnje nije plaćala oko milion eura koncesija.

Grupa opozicionih poslanika je u avgustu pripremila izmjene zakona koji se i Lutriji uvode i bolje definišu koncesione naknade, kao i precizira način raspisivanja oglasa za nove koncesije. Iako u zakonu piše da grupa poslanika zakazuje sjednicu sa definisanim dnevnim redom, tadašnji predsjednik Skupštine Darko Pajović je stavio na glasanje da li će se uopšte raspravljati o ovom predlogu izmjena zakona. Tadašnja skupštinska većina DPS, SD, Pozitivna i manjinske stranke nisu željele da se o njemu ni raspravlja.

Lutriji jedino ne ističe koncesija za automat klubove kojih ima 21 u više crnogorskih gradova. Sada ima oko 300 zaposlenih.

Kao državna kompanija osnovana 1960. godine, a 1997. je transformisana u akcionarsko preduzeće gdje je država zadržala upravljanje. Državni paket akcija u Lutriji od 46 odsto kupila je u septembru 2005. godine kompanija Korner za 780 hiljada eura.

Vlasnici Kornera, koji se kasnije sa svojim sportskim kladionicama pripaja Lutriji, bili su Sava Grbović i Žarko Burić. Burić je kasnije napustio kompaniju, a Grbović sada na svoje ime ima 42,7 odsto akcija a njegova firma Flesh&As ima 51 odsto. Nezvanični partner Grboviću je biznismen Branislav Brano Mićunović, a jedan njegov član porodice se uvijek nalazi u upravi Lutrije.

Prošle godine se za kupovinu Lutrije interesovala Turska kompanija Net holding, koja je u međuvremenu preuzela upravljanje kazinima u budvanskim hotelima Avala, Splendid, i podgoričkom Hilton - Crna Gora. Kazina u Splendidu i Hiltonu su u vlasništvu Grbovića i Mićunovića.

Ukoliko bi u narednom periodu bio raspisan oglas za priređivanje lutrijskih igara, prethodno bi ipak trebalo izmijeniti zakon kako bi se definisali iznosi koncesija i način izbora koncesionara.

Bonus video: