Šaranović: Sanacioni plan Vlade zasniva se na udaru na najugroženije kategorije stanovništva

Šaranović je kazao da je pored smanjenja naknada za majke za 25%, zamrzavanja obračuna minulog rada zaposlenima u javnom sektoru i povećanja cijene akciza, sanacionim planom predviđeno ukidanje dječijeg dodatka u predstojećoj godini za 4.300 djece
4 komentar(a)
Danilo Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Danilo Šaranović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 24.12.2016. 12:54h

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović rekao je da se sanacioni plan Vlade zasniva na udaru na najugroženije kategorije stanovništva.

"Da ne živimo u državi socijalne pravde, proklamovane u prvom članu Ustava, prethodna Vlada je pokazala čašćavajući premijerovog brata sa 10.5 miliona eura novca svih građana i namećući obavezu istim tim građanima da vrate 200 miliona eura palih garancija „strateškim“ partnerima. Da ni nova/stara Vlada neće napraviti otklon od prakse uzimanja u zaštitu kapitala koji se nalazi u vlasništvu privilegovanih pojedinaca i sa njima povezanih lica, najbolje govori činjenica da se već skandalozni sanacioni plan zasniva na udaru na najugroženije kategorije stanovništva", rekao je Šaranović.

Šaranović je kazao da je pored smanjenja naknada za majke za 25%, zamrzavanja obračuna minulog rada zaposlenima u javnom sektoru i povećanja cijene akciza, sanacionim planom predviđeno ukidanje dječijeg dodatka u predstojećoj godini za 4.300 djece, čiji se roditelji nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a koji nijesu korisnici socijalnih davanja.

"Svaka nada da će ekonomska politika ove Vlade u fokus uopšte staviti one najugroženije, gubi se stavljanjem u skupštinsku proceduru ovakvih izmjena Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti. Štaviše, dalje zaduživanje za potrebe potrošnje, planirano na nivou od 450 miliona za iduću godinu, svjedoči o tome da ne možemo računati na diskontinuitet u ekonomskoj politici. Naplativi dio ukupnog poreskog duga, koji iznosi oko 770 miliona eura, je nešto više od 200 miliona, a Budžetom za predstojeću godinu predviđa se naplata svega 12 miliona eura, što u konačnom ne iznosi čak ni 2% ukupnog duga. Ako sve ovo uzmemo u obzir, lako je naslutiti odgovor na pitanje - da li će ova Vada raditi za sve građane ili, po starom običaju, za interese privilegovanih pojedinaca i vlasnika sumnjivog kapitala? Na kraju, ovakve „mjere“ i groteskna obrazloženja istih ne bi trebalo da predstavljaju iznenađenje za bilo koga, s obzirom da nas je ova vlast već 27 godina navikla na razne obrte koji iznova siromaše građane, a njenim prvacima pune džepove. Dakle, iako duboko nepravedno, nije za čuđenje što je “nova” garnitura trodecenijske vlasti djeci nezaposlenih roditelja ukinula dječiji dodatak na godinu dana. Na osnovu svega čega smo se do sada nagledali od njih, jedino čudi kako se nisu sjetili da svojoj djeci uvedu doživotni dječiji dodatak", zaključio je Šaranović.

Bonus video: