Demokrate: Markoviću preči profit Mićunovića i Grbovića od sirotinjske djece

"Žrtvovanje bespomoćnih, a pomaganje bezakonika nije svojstveno etici Crnogoraca"
5 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Ažurirano: 23.12.2016. 12:15h

Kabinet crnogorskog premijera Duška Markovića plasira neistine da nema novca za socijalne potrebe, saopštio je danas Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske CrneGore.

Država je odlučila da ukine dječji dodatak u 2017. godini i tako uštedi 1,65 miliona eura.

Iz Vlade su juče kazali da dječiji dodatak neće biti ukinut.

Koprivica je dodao da je Markoviću preči profit nikšičkog biznismena Brana Mićunovića i vlasnika Lutrije Crne Gore Save Grbovića Džigija od sirotinjske djece.

"Novca ima, ali je on u tajkunskoj kasi, a ne u državnom budžetu. Sve zahvaljujući Vladi. Očigledno je Markoviću preči profit Mićunovića i Grbovića od sirotinjske djece. O tome govori činjenica da je iznos koji će, na ime ostvarivanja uštede, biti oduzet od djece čiji su roditelji nezaposleni i bez ikakvog socijalnog primanja gotovo identičan sumi koju je Lutrija Crne Gore nezakonitim i pogrešnim obračunom varijabilne koncesione naknade izbjegla da uplati u državni budžet. Radi se o 1,662 miliona eura, o čemu su Demokrate predstavile jasne dokaze i ispravno tumačenje Zakona o igrama na sreću. Takođe, Uprava za igre na sreću je uz dostavljanje dokumentacije tražila od Uprave za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijsku kontrolu obračuna varijabilne koncesione naknade od strane Lutrije CG i donese rešenje o utvrđivanju ispravnog iznosa varijabilne koncesione naknade. U Upravi za inspekcijske poslove se gubi svaki trag pravnoj državi. To mora biti predmet istrage", istakao je Koprivica.

On je kazao da je Markovićev kabinet pokazao svoje moralno lice udarivši na nejač, otimanjem od usta djeci i pošteđivanjem tajkuna.

"Djeca se ne mogu oduprijeti kidisanju režisera sanacionog plana, a pošteđeni tajkun je upravo u prostorijama Ministarstva finansija atakovao na starješinu državnog organa i snimcima snabdijevao javnost. Žrtvovanje bespomoćnih, a pomaganje bezakonika nije svojstveno etici Crnogoraca. Dok ne iskoračimo iz besudne zemlje u pravnu državu, stezaće se kaiš djeci, majkama i nezaposlenim roditeljima, umjesto da se stave lisice na ruke tajkunima i državnim službenicima koji gaze zakon za račun tajkuna. U besudnoj zemlji se bestidnim sanacionim planom stavlja hipoteka na budućnost djece, a u pravnoj državi se zakonskim mjerama stavlja katanac na tajkunska preduzeća", rekao je Koprivica.

Po njegovim riječima, bez pravne države nema zdrave ekonomije i razumne socijalne politike.

"1,6 miliona eura je iznos na dohvat ruke državi. Taj dug nije još uvijek zastario i nije nenaplativ. Državna vlast, ako je viša sila od tajkuna i ako ima zrno obraza, odustaće od sanacionog plana i neselektivno će primijeniti zakone o igrama na sreću i o poreskoj administraciji. I u samo jednom slučaju uzeti ono što joj pripada i time spasiti od bijede 4.300 djevojčica i dječaka. Ne smiju se žrtvovati potrebe djece za račun tajkuna. Pravna država ne bi smjela da ima dilemu između davanja prvenstva: snagama svijetle budućnosti ili silama mračne prošlosti. Dramatična je i urgentna potreba da se državni organi stave u funkciju i naplate famoznih 1,6 miliona eura od Lutrije ne bi li se održao dječji dodatak kojem nedostaje upravo taj iznos", zaključio je Koprivica.

Bonus video: