SDP: Vladine mjere direktan atak na standard svih društvenih slojeva

“Zaista je poražavajuće da se ionako mizerne plate prosvjetnih i zdrastvenih radnika još smanje, a vidimo i tu namjeru kroz ukidanje usklađivanja po osnovu minulog rada”, kazao je Miloš
56 pregleda 2 komentar(a)
Filip Miloš, Foto: SDP
Filip Miloš, Foto: SDP
Ažurirano: 21.12.2016. 11:09h

Vladine mjere sanacionog plana su direktan atak na standard svih društvenih slojeva, pa i medicinara i prosvjetara, koji su, prema tvrdnjama predstavnika izvršne vlasti, ovog puta pošteđeni, ocijenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

“Naravno, u tu kategoriju ne uključujemo režimske 'bijele medvjede' koji se nesmetano bave izgradnjom elektrana, građevinom i drugim unosnim biznisima za koje mnogi i ne plaćaju porez. Njih sigurno ove mjere neće dotaći”, naveo je u saopštenju član SDP-a, Filip Miloš.

On je saopštio da se stiče dojam da predsjednik Vlade, Duško Marković, svakom suprotstavljenom stavu daje negativne kvalifikacije.

“Nema potrebe obrazlagati zašto je krajnje paradoksalno kada neko iz vladajuće partije iskoristi riječ 'manipulacija' u bilo kojem kontekstu. Da li je manipulacija kada potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku tužnim glasom više puta za deset minuta izgovori da je 'stezanje kaiša' počelo upravo od visokih funkcionera kojima su prije samo nekoliko mjeseci zarade uvećane 50 odsto”, pitao je Miloš.

Prema njegovim riječima, podaci iz sanacionog plana ukazuju da neto efekat rezanja plata funkcionerima od osam odsto u apsolutnim brojkama iznosi svega 1,6 miliona eura.

Miloš je rekao da se u izlaganju potpredsjednika Vlade takođe osjetila tendencija da 'stezanje kaiša' predstavi na način da se ovaj put nije rezalo gdje je najtanje.

“Zaista je poražavajuće da se ionako mizerne plate prosvjetnih i zdrastvenih radnika još smanje, a vidimo i tu namjeru kroz ukidanje usklađivanja po osnovu minulog rada”, kazao je Miloš.

On je pitao u kojem dijelu je neutemeljena činjenica da povećanje cijene goriva od minimum devet centi neće biti udar na standard građana.

“Opšti rast cijena je usljed povećanja cijene tog energenta neminovnost. Služeći se isključivo činjenicama dolazimo i do toga da će nakon smanjenja naknada za majke, korisnice ovog programa biti na nešto više od 50 odsto prosječne zarade i to u državi gdje dvije prosječne plate jedva prelaze rigidnu potrošačku korpu Monstata”, saopštio je Miloš.

Samo te dvije komponente, kako je naveo, čine skoro 50 miliona eura direktnog udara na standard građana.

“Pitanje je kolike će posljedice kroz pad lične potrošnje i generalno agregatne tražnje kao motora privredne aktivnosti, prouzrokovati te mjere Vlade”, rekao je Miloš.

On tvrdi da je neodgovorno gazdovanje resursima, pogrešno koncipirana ekonomija i povlašćenost pojedinaca dovelo državu na prag bankrota.

“Na našu žalost, plašimo se da je ovo 'stezanje kaiša' samo prvo u nizu neizbježnih, jer zaduženja polako dolaze na naplatu, a prihodna strana je sve tanja”, kazao je Miloš.

Dodatan nemir, kako je zaključio, unosi nonšalantnost povodom valutnog rizika koji je potencijalna tempirana bomba javnih finansija.

Bonus video: