Minuli rad zamrzli, plate manje do pet eura

Zakoni predloženi po skraćenom postupku, pa ih nijesu slali Socijalnom savjetu. Predstavnici sindikata danas kod premijera
119 pregleda 18 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.12.2016. 07:01h

Zaposlenima u javnom sektoru neće biti povećana zarada za minuli rad u 2017. i 2018. godini, što znači da će minuli rad zaposlenih u javnom sektoru ostati na nivou 2016. Na osnovu toga se očekuje ušteda od 2,8 miliona eura za budžete 2017. i 2018. godine, saopšteno je “Vijestima” iz kabineta ministra finansija Darka Radunovića.

"Vijesti" su tražili objašnjenje šta znači formulacija "neće se usklađivati bruto zarade po osnovu minulog rada u 2017. i 2018. godini", koja je saopštena iz Vlade nakon sjednice u nedjelju. Nije bilo jasno da li se zarade tokom ove dvije godine neće uopšte usklađivati sa ovom naknadom ili se neće usklađivati sa rastom za samo ove dvije godine.

Ovo znači da plate zaposlenih u javnom sektoru neće biti povećane, odnosno biće manje od očekivanih, za 0,5, 0,7 ili jedan odsto zavisno od godina staža. To znači da će radnik sa prosječnom platom od 500 eura, zavisno od godina staža, dobiti mjesečno manje od 2,5 do 5 eura, ili za obje godine od 60 do 120 eura.

Na pitanje zašto o izmjenama ovih zakona prethodno nije raspravljao Socijalni savjet što je zakonska obaveza iz Ministarstva su odgovorili, da su izmjenu zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru uputi Skupštini po skraćenom postupku jer je potrebna njegova usklađenost sa budžetom za 2017. godinu.

Vlada je u nedjelju usvojila i predloge da se akcize po litru goriva povećaju za devet centi, da se smanje naknade majkama sa troje i više djece za 25 odsto, kao i da smanje plate funkcionerima za osam odsto iako su im u martu ove godine plate povećane za 30 do 50 odsto.

Rukovodstvo Unije slobodnih sindikata (USS) juče je na vanrednoj sjednici povodom seta mjera Vlade, ponovilo da se one kreirane bez prethodnog dijaloga sa socijalnim partnerima.

"Drugo i ključno zapažanje je da je gro tih mjera baziran na novim zahvatanjima iz budžeta građana i njihovih porodica, što je sasvim suprotno najavama premijera da će nova Vlada raditi na povećanju standarda zaposlenih i građana koji nisu krivi zbog pogrešno vođene ekonomske politike i slobodno možemo reći, projektovanog rasta javnog duga”, saopšteno je iz USS-a.

Predstavnici USS i Saveza sindikata danas će imati sastanak sa premijerom Duškom Markovićem. Iz USS su najavili da će zahtijevati da Vladina ekonomska politika “konačno, u centar stavi interese crnogorskih građana, kako je on to i najavio u inauguracionom govoru”.

"Krajnje je vrijeme da se posljedice promašenih privatizacija i globalne ekonomske krize rješavaju zahvatanjem na teret bogatih i kapitala”, navedeno je iz USS-a koji će od premijera tražiti da se Vlada efikasno suprotstavi korupciji, sivoj ekonomiji i radu na crno, naplaćuje poreze efikasno i bez izuzetka, da domaćinski troši budžet, odgovorno rasplolaže imovinom u daljim privatizacijama...

Predsjednik Radničke partije Janko Vučinić kazao je da će oni organizovati protest ispred Skupštine kada se bude usvajao zakon o budžetu jer su “pogođeni svi oni koji žive od pošteno i sa mukom zarađenih plata“.

Zakon o budžetu, smatra on, su projektovali partijski vojnici DPS-a kojima je dat zadatak da novim nametima na standard građana ostvare uštede i da na taj način bezuspješno pokušaju da stabilizuju javne finansije. On je naveo da su istovremeno ostali nedodirljivi “vlasnici krupnog kapitala čije je porijeklo obično nezakonito i koje je stečeno kriminalnim putem”.

Portparol SDP-a Mirko Stanić reagovao je na izjavu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da ove mjere ne bi bile potrebne da nije potjerano toliko investitora.

“Posljedice njegovih strateških investitora, koje možemo zbirno zvati Oleg Deripaska, građani Crne Gore su platili sa nekoliko stotina miliona eura kroz subvencije. Samo u lancu KAP-Rudnici Boksita je radilo 6.000 ljudi, danas radi 10 ili 15 puta manje. To su ti investitori koje smo trebali po Vujanovićevim željama da častimo i Termolektranu i Rudnik uglja u Pljevljima ili koju stotinu miliona eura garancija”, kazao je Stanić.

On je naveo da se “profit" od otvaranja Luke Risan za međunarodni saobraćaj “strateškim investitorima”, poznatim kao “dobri momci”, danas osjeća kroz pucnjave i bombe na crnogorskim ulicama.

"SDP-u je drago što je otjerao ne investitore, već špekulante, pozajmljena imena i lica sa potjernica čiji je cilj bio pljačka građane a ne nikakve investicije. Na taj način smo sačuvali stotine miliona i značajnu imovinu iako, nažalost, nijesmo uspjeli da spriječimo svaku privatizacionu i investicionu poharu DPS investitora”, kazao je Stanić.

Bonus video: