Otpremnine za penzionere Bijele, a za kapovce nema

“Iako postoji zakon o KAP-u DPS ne želi da isplati otpremnine radnicima KAP-a. Nepošten je postupak da se isplate penzionisani radnici Brodogradilišta a ne isplate penzioneri KAP-a. Za Brodogradilište ne postoji zakon a za KAP postoji. Ako postoji pravni osnov za Brodogradilište onda je isti i za KAP”, smatra bivši ministar finansija Raško Konjević
1 komentar(a)
Penzioneri KAP, Foto: Boris Pejović
Penzioneri KAP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2016. 17:33h

Bivši radnici Brodogradilišta Bijela, koji su nakon stečaja te kompanije otišli u penziju, dobili su prošle sedmice otpremnine, a bivši radnici Kombinata aluminijuma, koji po istom zaključku Vlade treba da dobiju otpremnine još čekaju.

Iz Vlade su prošle sedmice saopštili da će biti potrebna nova izmjena zakona kako bi isplatili otpremnine bivšim radnicima KAP-a.

Bivši ministar finansija Raško Konjević kazao je da je Vlada izbornog povjerenja u julu usvojila zaključak koji je imao za cilj da se na jednak način tretiraju pitanja otpremnina za penzionere Brodogradilišta i KAP-a, kao i drugih firmi.

“Iako postoji zakon o KAP-u DPS ne želi da isplati otpremnine radnicima KAP-a. Nepošten je postupak da se isplate penzionisani radnici Brodogradilišta a ne isplate penzioneri KAP-a. Za Brodogradilište ne postoji zakon a za KAP postoji. Ako postoji pravni osnov za Brodogradilište onda je isti i za KAP”, smatra Konjević.

On je naveo da je novac za penzionere Kombinata aluminijuma u budžetu i da DPS čeka kraj budžetske godine jer ga vjerovatno neće predvidjeti za narednu i tako ostaviti penzionere KAP-a bez novca.

Protekle sedmice 65 bivših radnika Brodogradilišta, koji su otišli u penziju nakon stečaja, dobilo je po oko osam hiljada eura za isplatu otpremnina prema socijalnom programu koji je usvojila Vlada. Za to je bilo potrebno oko pola miliona eura.

Bivši radnici Kombinata aluminijuma nezadovoljni što ih premijer Duško Marković nije primio na razgovor uputili su juče njemu i šestorici ministara novo pismo. Istakli su da je Zakon o izmirenju obaveza, koji predviđa isplatu otpremnina od 5,45 miliona, primjenljiv.

“U KAP-u su mnogi od nas zaradili bolest, a 14 naših kolega je preminulo, i smatramo da je krajnje neprimjereno da ljudi u našim godinama na ulici traže svoja prava i brane Ustav i zakone“, navode bivši radnici KAP-a.

Bonus video: