Marković: Nemaju argumentaciju za kritike, one su plod manipulacija

On je privrednicima poručio da neće biti ni najmanje prijatno, ali ako budu morali, ukupnu poresku i finansijsku disciplinu obezbjeđivaće inspektorskim nadzorom i beskompromisnim sankcionisanjem kršenja zakona.
42 komentar(a)
Duško Marković, Velimir Mijušković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Velimir Mijušković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2016. 19:59h

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da je oštre kritike koje su upućene na račun pojedinih mjera, koje su predložene u Zakonu o budžetu za narednu godinu, nemaju realnu argumentaciju, već su više plod manipulacija nego utemeljenog promišljanja o državnoj kasi u 2017. godini.

"Stoga se ne bih osvrtao na te kritike manipulatora", rekao je Marković na godišnjem sastanku sa predstavnicima Privredne komore.

Dodao je da je Predlog zakona o budžetu sa planom konsolidacije preduslov za smanjenje deficita budžeta i usporenje rasta javnog duga, te da vjeruje da će ta dva dokumenta eliminisati negativan scenario koji bi bio izvjesan bez mjera konsolidacije.

On je privrednicima poručio da neće biti ni najmanje prijatno, ali ako budu morali, ukupnu poresku i finansijsku disciplinu obezbjeđivaće inspektorskim nadzorom i beskompromisnim sankcionisanjem kršenja zakona.

"I mi iz Vlade i vi iz privrede moramo da uspostavimo praksu da je ispunjavanje obaveza prema državi prva, a ne poslednja dužnost. Ovdje mislim i na učestalo plansko izazivanje finansijske insolventnosti i stečaja, da bi se izigrala država i poslovni partneri, a paralelno sa tim otvaranje novih firmi i nastavak pozitivnog poslovanja", istakao je Marković.

On je poručio da ta negativna praksa mora biti prekinuta jer ona devastira zdravo tkivo svake ekonomije.

Marković je kazao da su državi potrebni strani investitori, njihov novac, znanje i iskustvo, ali ukupnog napretka ne može biti bez razvijene domaće biznis zajednice.

"Vlada će na potpuno jednak način tretirati svaku poslovnu inicijativu, dolazila ona sa međunarnodih adresa ili iz Crne Gore", zaključio je Marković.

Marković je naveo da je državi neophodan dinamičaniji ekonomski razvoj i stabilne stope rasta brutodruštvenog proizvoda na duži period između četiri i pet odsto kako bi se nadoknadilo višedecenijsko zaostajanje za razvijenom Evropom.

Mijušković: Izmjenama zakona poboljšati ambijent

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković rekao je da je dosta urađeno na polju unapređenja poslovnog ambijenta, ali se nekim sistemskim elementima nije prišlo na adekvatan način što je dalo lošiji rezultat.

"Čini se da su pojedini Vladini resori bili posvećeni kvantitetu, ne vodeći računa o posledicama koje loši propisi mogu izazvati u primjeni", rekao je Mijušković.

U Privrednoj komori smatraju da treba ambijent poboljšati između ostalog, izmjenama zakona o radu i javnim nabavkama.

Mijušković je kazao da se često donose propisi koji narušavaju poslovanje kada počne njihova primjena, a da prethodno nijesu stručno raspravljeni. Za primjer je naveo Metodologiju za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena struje.

"O tome ćemo pričati u Privrednoj komori sa namjerom da amortizujemo udar koji čeka gotovo 2500 privrednih društava", naglasio je Mijušković.

Bonus video: