USSCG: Posljedice promašenih privatizacija da se rješavaju zahvatanjem na teret bogatih i kapitala

“Od premijera očekujemo razumijevanje za naše zahtjeve, tim prije što je i na samoj Vladi ogromna odgovornost s obzirom da će ove mjere biti razmatrane u skoro prepolovljenom sazivu Skupštine. Ukoliko ekonomska politika nove Vlade bude koncipirana u pravcu suprotnom od naših očekivanja, USSCG će tražiti adekvatan odgovor za zaštitu interesa svojih članova“, rekli su iz Unije
2 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata, Foto: Unija slobodnih sindikata
Unija slobodnih sindikata, Foto: Unija slobodnih sindikata
Ažurirano: 20.12.2016. 17:05h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) snažno će se suprotstaviti bilo kojoj ekonomskoj mjeri sanacije budžetskog deficita koja će kao posljedicu imati dodatno srozavanje standarda zaposlenih i građana, saopšteno je iz te sindikalne organizacije.

Iz USCG su rekli da će zato njihovi predstavnici na sjutrašnjem sastanku od premijera Duška Markovića zahtijevati da Vladina ekonomska politika, konačno, u centar stavi interese crnogorskih građana, kako je on to i najavio u inauguracionom govoru.

„Krajnje je vrijeme da se posljedice promašenih privatizacija i globalne ekonomske krize rješavaju zahvatanjem na teret bogatih i kapitala. Od premijera ćemo tražiti da Vlada svoju ekonomsku politiku fokusira na prihodnoj strani budžeta, a to podrazumijeva efikasno suprostavljanje korupciji, sivoj ekonomiji i radu na crno, efikasniju i bez izuzetka naplatu poreza, doprinosa i poreskog duga, racionalno i domaćinsko trošenje budžetskih sredstava”, navodi se u saopštenju.

To podrazumijeva i odgovorno raspolaganje i valorizaciju društvenih resursa u daljim privatizacijama, veće zahvatanje na teret bogatih i kapitala, domaćinsko raspolaganje i efikasnu naplatu koncesija za eksploataciju prirodnih resursa, zaustavljanje nepotizma i uspostavljanje društva jednakih šansi, ravnomjernu podjelu društvenog dohotka i uspostavljanje izgubljenog srednjeg staleža na kojem počiva snaga svake države.

“Od premijera očekujemo razumijevanje za naše zahtjeve, tim prije što je i na samoj Vladi ogromna odgovornost s obzirom da će ove mjere biti razmatrane u skoro prepolovljenom sazivu Skupštine. Ukoliko ekonomska politika nove Vlade bude koncipirana u pravcu suprotnom od naših očekivanja, USSCG će tražiti adekvatan odgovor za zaštitu interesa svojih članova“, rekli su iz Unije.

Najuže rukovodstvo USSCG danas je na vanrednoj sjednici razmotrilo set mjera koje je predložila novoimenovana Vlada u cilju smanjenja javnog duga i sanacije budžetskog deficita.

“Te mjere su kreirane bez prethodnog dijaloga sa socijalnim partnerima, koji se podrazumijeva u svakoj situaciji kada Vlada svojim mjerama na bilo koji način utiče na ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih i građana”, kazali su iz USSCG.

Iz Unije su ocijenili da je gro tih mjera baziran na novim zahvatanjima iz budžeta građana i njihovih porodica, što je sasvim suprotno najavama premijera da će nova Vlada raditi na povećanju standarda zaposlenih i građana.

“USSCG i ovom prilikom podsjeća Vladu na činjenicu da je jaz između bogatih i siromašnih svakim danom sve veći, da zaposleni građani nijesu krivi zbog pogrešno vođene ekonomske politike i, slobodno možemo reći, projektovanog rasta javnog duga. Ekonomska politika koja je u Crnoj Gori vođena tokom četvrt vijeka tranzicije i privatizacije pretvorila je većinu naših građana u tranzicione gubitnike”, smatraju u Uniji.

Od globalne ekonomske krize, koja je počela 2008. godine, Vlada je branila budžet smanjenjem zarada i povećanjem doprinosa na teret zaposlenih, povećanjem raznih poreza i uvođenjem novih taksi, što je dodatno osiromašilo zaposlene i njihove porodice. Za sve to vrijeme kontinuirano su rasle cijene raznih proizvoda i usluga, komunalije i struja.

Bonus video: