“Radoje Dakić” nakon 70 godina ide u stečaj

Zbog obima posla sudija imenovao dva stečajna upravnika
262 pregleda 10 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Filip Roganović
Radoje Dakić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.12.2016. 07:13h

Privredni sud juče je otvorio stečajni postupak u kompaniji “Radoje Dakić”, bivšem gigantu metaloprerade osnovanom prije 70 godina.

Kako se navodi u saopštenju stečajnog sudije Blaža Jovanića za stečajne upravnike sa jednakim ovlašćenjima imenovani su Ranko Radinović i Mladen Marković, oba iz Podgorice.

Jovanić je obrazložio da je imenovao dvoje stečajnih upravnika zbog složenosti i obimnosti postupka, kao i veliki broj povjerilaca, “u skladu sa načelima ekonomičnosti i hitnosti”.

Prvi sastanak povjerilaca održaće se 15. februara, a ročište za ispitivanje potraživanja 22. februara. Zahtjev za uvođenje stečaja tražila je Poreska uprava.

“Sud je prilikom odlučivanja cijenio sve predloge, prigovore i zahtjeve koji su dostavljeni u postupku, kako ovlašćenih predstavnika stečajnog dužnika, tako i određnog broja povjerilaca i njihovih punomoćnika, te je utvrdio da je predlagač dostavio pravno relevantne dokaze, kojima je dokazao postojanje stečajnih razloga, pa je donio odluku o otvaranju stečajnog postupka”, navedeno je u obrazloženju odluke.

Račun “Radoja Dakića” u blokadi je skoro 16 godina, a dug po blokadi iznosi 7,2 miliona eura, dok se ukupni procjenjuje na preko 75 miliona eura, što će biti utvrđeno kada se prijave svi povjerioci.

Bivši radnici kompanije potražuju oko 50 miliona eura na osnovu sudskih presuda za neisplaćenih 77 zarada. Oni su bili protiv uvođenja stečaja, a njih predstavnik Milan Vukčević je nedavno kazao da bi u slučaju uvođenja stečaja mogli da dobiju od šest do najviše 24 zarade.

Predstavnici kompanije i povjerilaca, na ročište su doveli u sumnju zbog čega je Poreska uprava sada podnijela zahtjev za uvođenje stečaja za dug i od prije 14 godina. Oni su naveli da se sve nekretnine nalaze pod hipotekom, i da je jasno da Poreska ne može da naplati svoj dug od 10,8 miliona eura kojeg ranije nije pokušavala da naplati.

Bonus video: